- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Naša babka, ako ju všetci voláme, prišla raz na návštevu a pomohla upiecť jej legendárne tvarohové rožky.
Recept určite nektorí z vás poznajú i s inými plnkami. Tiež sme dávali aj orechy, mak, lekvár... ale tvarohové nám chutia najviac. Z polovičnej dávky vyjdú dva plechy, na každom 20 rožkov.
Tieto rožky po upečení a vychladnutí môžete zamraziť a po vytiahnutí z mrazničky sú ako čerstvo upečené.
Z uvedených surovín vypracujeme klasické kysnuté cesto tak, ako komu vyhovuje. Ak máte mixér s hákmi na hnetenie, dajte všetko do misky a vyhnetiete hladké cesto. Ak idete robiť ručne, do múky rozmrvte dve kocky droždia (netreba kvások), mlieko dajte vlažné (nie horúce) a pridajte ostatné suroviny. Premieste, nechajte asi desať minút oddýchnuť a potom už vám pôjde pekne hladké cesto vymiesiť bez väčších problémov. Cesto zakryjeme a necháme vykysnúť.
Cesto rozdelíme na desať malých častí, z ktorých vytvoríme bochníčky a necháme ich bokom. Vždy vezmeme jeden, na pomúčenej podložke rozvaľkáme do veľkosti plytkého taniera a rozdelíme na 8 časti. Na každý kúsok trojuholníka dáme na širšiu časť lyžicu plnky, okraje podsunieme a zavinieme rožok. Plnku pripravíme z jemného, scedeného tvarohu, jedného vajca, vanilky, mletého cukru, krupice (aby plnka nevytekala), zjemníme mäkkým maslom, nastrúhame kôru z citróna a pridáme hrozienka. Plnka nie je riedka.
Komentáre
Katarinkakatka ~ 1. február 2022 - 13:54
Dnes som 1x robila, neskutočne ľahké cesto. Nie je to sice ako od babičky, ale každá snaha sa cení❤️Čítala som tu komentáre, že do zlatova, ja som piekla približne 15 min pri 180° a vrch potierala len žltkom. Hádam niekomu pomôže toto info. Fotka je robená krátko po vytiahnutí z rúry
emko ~ 14. február 2022 - 8:52
In reply to Dnes som 1x robila,… by Katarinkakatka
Máš ich krásne, vďaka za koment :)
nebraska ~ 4. apríl 2020 - 9:50
Dakujem za super recept a pozdravujem zo skotskej karanteny.
Len dva komentare od totalneho amatera:
1. Udaj "pecieme do zlatova" je pre zaciatocnikov absolutna spanielska dedina. Priblizny cas pecenia v recepte vzdy potesi.
2. Podobne "zavinieme rozok" - zase uplna mentalna hmla. V zivote som "nezavinula rozok" :D Stacil by maly obrazok alebo gifko toho pohybu a clovek sa uz nauci.
Moje vytvory tak nie su "zlatiste rozky", ale "hnede vypasene kapriky". Ale ako manzel hovorieva, "zaludku je to jedno" :)
Dobru chut!
emko ~ 16. apríl 2020 - 14:01
In reply to Dakujem za super recept a by nebraska
Dakujem za koment a zdravim do skotska :)
Dobre podnety dakujem... Az budem piect nabuduce, tak skusim viac zmerat casy a dofotit :)
sisulienka ~ 15. júl 2020 - 13:25
In reply to Dakujem za super recept a by nebraska
U mňa mentálna hmla pri: "okraje podsunieme". A tie kapríky su skvelý nápad. Už len hrozienkové oči. ;)
Katkaaa ~ 15. február 2017 - 6:52
Zas a opäť výborný recept, ďakujem
Kamilka859 ~ 6. marec 2016 - 5:45
Dnes som ich piekla, sú výborné, nadýchané. Ďakujem za recept.
svetlany40 ~ 2. február 2016 - 8:13
Vyskusala som tento recept a od teraz patri k mojim oblubenym . Sposob pripravy testa a nasledne nekomplikovane plnenie trojuholnickov , do ktorych sa mi podarilo dostat extremne mnozstvo plnky ..... to ma dostalo 😀😀😀
StankaM ~ 28. september 2015 - 10:23
aj tu si každý prišiel na svoje...podľa chuti ale mne najviac zarezali tvarohové ;)
StankaM ~ 28. september 2015 - 9:50
vynikajúce a vyskúšala som ich rôznej chuti :-*
Jana Michalickova ~ 23. august 2015 - 3:34
Dnes som ich urobila, mňam :)
danielka123 ~ 26. január 2015 - 11:40
Veľmi dobre koláčiky, jemnučke, robila som ich v sobotu a aj v nedeľu.Vynikajúce cesto .Ďakujem za skvelý recept
eri368 ~ 23. november 2014 - 6:39
Práve upečené.. nie sú tak obrázkovo krásne ako babičkine ale chuťovo sú vynikajúce! Miznú raketovou rýchlosťou :o) Ďakujem za recept, ukladám do obľúbených!
serpico ~ 21. júl 2014 - 12:07
sú úžasné !
coolpix ~ 21. júl 2014 - 7:14
Tie babky to maju veru v tych "narobenych" rukach. Rozteky krasne, jeden ako druhy.
Je super, ze existuje takato pokladnica receptov. Klasika je klasika, ta nikdy nevyjde z mody.