Brioche Chinoise

emko ~ 17. január 2021 - 10:48

Brioche Chinoise je francúzsky koláč z nadýchaného maslového cesta s vanilkovo - čokoládovou náplňou. Recept nie je náročný, s kysnutým cestom sa dobre pracuje a jemný krém je hotový raz-dva.
Je dôležité mať správnu formu na pečenie. Vysokú asi 5 cm. Oválnu 30x23 cm, alebo okrúhlu s priemerom 26 cm.
Niekedy si všetko pripravím večer, uložím kysnúť do chladničky cez noc a ráno len rýchlo upečiem na raňajky.

Suroviny
Cesto:
 
 
100
ml
50
g
90
g
2
ks
 
štipka
Krém:
 
 
300
ml
100
g
Ostatné:
 
 
1
ks
 
 
 
 

Všetky suroviny na cesto musia mať izbovú teplotu. Potom z nich vypracujeme cesto. To necháme asi pol hodinu až hodinu kysnúť. Zatiaľ si pripravíme vanilkový krém.

Žĺtky s cukrom a zrniečkami vanilkového lusku vyšľaháme v hrnci do peny a primiešame múku. Mlieko v druhom hrnci privedieme k varu a opatrne ho do horúcej žĺtovej zmesi prišľaháme. Hrniec vrátime na sporák a uvaríme krém, ktorý za občasného premiešavania necháme vychladnúť.

Z vykysnutého cesta odoberieme menšiu tretinu a vyvaľkáme tenký kruh. Ten vložíme na dno formy. Zo zbytku cesta vyvaľkáme tenký obdĺžnik. Potrieme ho krémom a posypeme hrozienkami a kúskami čokolády.

Cesto zvynieme ako roládu. Túto roládu nakrájame na väčšie kusy (asi 4 až 5 cm, ideálne 9 kusov) a ukladáme na kruh cesta rezom dole, ďalej od seba. Koláč s formou necháme ďalej kysnúť v rúre vyhriatej na 35 stupňov (do rúry vložíme tiež hrniec s horúcou vodou). Do hodiny by mal koláč podkysnúť a naplniť formu. Vtedy ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť.

Pečieme 10 minút na 180 stupňov a potom asi 40 minút na 160 minút do zlatista (už bez hrnca s horúcou vodou v rúre).

Koláč Brioche Chinoise vyberieme z rúry a potrieme javorovým sirupom, alebo cukrovou glazúrou. Tú pripravíme zmiešaním 2 polievkových lyžíc mletého cukru s lyžicou vody.

Komentáre

kupecova ~ 19. júl 2014 - 11:54

dnes sa na neho chystam,teda chystam sa ho upiect,dufam,ze sa podari....dakujem a pridam aj fotku,ak sa mi to podari co nepochybujem,recept je krasne opisany,nie je co nerozumiet a od Tanicky som robila uz viac receptov,vsetky sa vydarili,pekny vikend prajem...

0

Tana ~ 20. júl 2014 - 10:34

In reply to by kupecova

Ďakujem za fotku a treba mať nabudúce väčšiu formu. Ja to pečiem vo forme keramickej koláčovej, nie v tortovej, lebo som dopadla tak, ako ty...

0

kupecova ~ 19. júl 2014 - 8:52

Na buduce budem musiet vo vecsej forme piect,lebo mi pretekalo cez kraje,aj vrch prykrit s alobalom,lebo vo vnutri sa mi nedopiekol a vrch bol upeceny,takze som ho dala dopiect este raz....no cakame kym vychladne a dobru chut,dakujeme za recept...

0

Vendy R. ~ 28. apríl 2015 - 4:46

Dopečeno, místo čokolády jsem dala povidla (lekvár) a je výborný ;-)

0

orinka ~ 31. október 2016 - 11:23

Myslím, že já bych to upekla i v kastrole o tom průměru, dělávám tak i jiné koláče. Přece to nenechám ztroskotat na tom, že nemám formu:)Je to velmi lákavé.

0

Nelisa ~ 23. november 2016 - 8:49

upečený minulý víkend. dala som len zlatý klas, 80%-nú čoko a maliny

0

JanaK. ~ 7. február 2021 - 14:14

Tak už i ja vyskúšaný zdegustovaný... Je proste super veľmi chutil - ďakujem za receptík.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj