Zelňáky na sladko

emko ~ 4. december 2013 - 4:13

Zelňáky, alebo kapustníky sa u nás doma kedysi piekli pomerne často. Zelá bolo skoro celý rok do zásoby dosť. To zimné hlávkové, čo sa nekvasilo v sude, vydržalo v pivnici do jara. No a v lete už zas bolo zelé mladé. Vtedy boli zelňáky najlepšie. Babka ich piekla na slano aj na sladko. Mne viac chutili tieto sladké, hoci štípali jak fras, lebo mama okrem mletej škorica dávala aj mleté čierne korenie. Ale to k tým našim záhoráckym zelňákom akosi patrilo.

Suroviny
Cesto:
 
 
1
ks
50
g
250
g
100
g
 
štipka
Plnka:
 
 
 
štipka
50
ml

Zamiesime kysnuté cesto, ktoré necháme vykysnúť. Do cesta dáme len žĺtok, bielok necháme na potretie. Môžeme použiť pekárničku, alebo klasicky, ako pri buchtách. Medzitým čo cesto kysne, v hrnci nasucho upálime cukor na karamel. Keď začne hnednúť, prilejeme doňho olej.

Pridáme na rezance nakrájanú čerstvú hlávkovú kapustu, jemne osolíme a orestujeme. Pridáme škoricu a korenie. Stíšime plameň, hrniec zakryjeme a kapustu podusíme do polomäkka. Necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme a nakrájame rádielkom na 16 častí. Na každý štvorček dáme kapustu, ale bez šťavy.

Zavinieme ako buchty.

Spojom dáme na plechy a dlaňou pritlačíme. Vidličkou popicháme a potrieme bielkom.

Pečieme na 180 stupňov asi 25 minút, kým nie sú zlatisté a odspodu upečené. Ak vám trocha pri pečení popráskajú, to vôbec nevadí, aj tak sa pocukrujú.

Komentáre

jansam ~ 5. január 2014 - 10:55

Ja aj podľa receptu mojej mamičky dávam na zelníky ešte aj posýpku.

0

Eevapa ~ 7. december 2013 - 9:37

Vďakaaaaa,,Konečne taký pravý záhorácky aký chcel manžel :-)

0

Rutto ~ 4. december 2013 - 8:19

..vyborne ani nevies ako si ma tymto potesila :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj