- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Pľundrové cesto je niečo medzi klasickým kysnutým a lístkovým cestom. Je nadýchané, chrumkavé a zároveň vláčne. Strašne dobré :)
A jeho najlepšia vlastnosť. Je univerzálne! Z kila múky urobíme 16 slaných a 16 sladkých kúskov. Akú príchuť a tvar zvolíme, je na nás. Môžeme urobiť rožky, buchtičky, šatôčky, slimáčiky, záviny či buchty. Pľundrové cesto je ľahučké, bude krásne lístkovať a maslo v ňom urobí úžasnú jemnú chuť.
V tomto recepte som robila slané rožky a škoricové slimáky. Ale môžeme použiť iné náplne. Výborný je syr, bylinky, nutela, džem a rôzne semienka na vrch.
A ak nám náhodou pľundrové pečivo ostane, nie je problém ho zamraziť do zásoby.
V mise dobre premiešame múku so soľou. Urobíme jamku a pridáme vlažné mlieko, droždie, cukor, vajce a olej. Všetko dobre premiešame, aby sa suroviny spojili a necháme pár minút zakryté odpočívať. Potom cesto rukami alebo pomocou kuchynského robota vypracujeme tak, aby bolo kompaktné, netrhalo sa a nelepilo na pracovnú dosku.
Cesto necháme na teplom mieste zakryté vykysnúť. Približne hodinu, aby zväčšilo objem. Potom cesto rozdelíme na 8 častí. Z každej časty vytvarujeme bochníčky tak, že hladká strana ostane na povrchu. Prstami spojíme konce cesta do tvaru žemle. Žemle necháme zakryté odpočívať kým nakysnú asi pol hodiny.
Každý z 8 kúskov cesta rozvaľkáme na tenko, natrieme mäkkým maslo a preložíme ďalším plátom cesta. Takto navrstvíme všetky pláty potreté maslom, len vrchný nenatrieme. Túto "tortičku" zakryjeme utierkou a necháme asi hodinu zakryté kysnúť. Cesto je vykysnuté, keď viditeľne zväčší svoj objem. Je preto dobré ho nechať na teplejšom mieste a nie v prievane.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu odložíme zakrytú do chladničky. S druhou polovicou môžeme hneď pracovať. Rozvaľkáme z cesta obdĺžnik a pripravíme napríklad škoricové slimáky. Cesto potrieme maslom, posypeme škoricou, sekanými orieškami a cukrom. Zrolujeme z každej polovice cesta roládu a každú roládu nakrájame na 8 kúskov. Položíme na plech, potrieme vajíčkom a necháme ešte asi pol hodinu až hodinu kysnúť.
Nakysnuté rožky a slimáky vložíme do rúry predohriatej na 220 stupňov, horkovzduch a pečieme do ružova, asi 15 minút. Upečené slimáčiky môžeme ešte teplé potrieť javorovým sirupom, aby boli lesklé. Alebo mliekom s rumom, aby boli mäkké a voňavé. Slané rohlíčky je dobré posypať semienkami, alebo soľou a kmínom. Sú výborné samotné. K vínu a pivku ideál :) Alebo k polievke, prípadne labužnícky si pripraviť plnený rohlíček šunkou, syrom rajčinami. Všetko sa dá. Verím, že vám bude chutiť :)
Komentáre
Katka147 ~ 13. august 2016 - 14:34
V poslednom čase, keď dostanem nejakú požiadavku od detí na varenie, či pečenie, vždy najprv pozriem, "čo Vy na to" :) Tak to bolo aj dnes, keď mi moja najmladšia dcéra zahlásila, že by si dala "škoricové slimáčiky" :) Do cesta som použila mix múk, k obyčajnej hladkej (600 g) som pridala špaldovú celozrnú hladkú (400 g)... Z polovice cesta som ešte urobila slané slimáčiky (plnku si vyrobila dcérka - domáci kečup, kukurica, šunka, syr) a aj táto verzia chutí fantasticky. Veľmi pekne ďakujem :)
Motyka ~ 24. september 2014 - 10:05
Prešla som si niekoľko receptov z Vašej stránky a musím Vám napísať, že máte môj véééééľky obdiv. Ste šikuľka. To Vás musí rodina nosiť na rukách. Určite sa k Vašim receptom budem častejšie vracať.
honestka ~ 8. apríl 2014 - 7:28
@coolpix: Neviem ci zijes k krajinach s angl. jazykom,
ale tu v kazdom obchode s potravinami v regaloch najdes susene mlieko vacsinou v plastikovych sackoch min. 1/2 pound pod nazvom "POWDERED or DRY milk a pod znackou Carnation" je vzdy dobrej kvality a roznych %.
Ak nie urcite najdes v BIO obchodoch.
Žirafka ~ 13. december 2013 - 10:45
Tak dneska jsem se pustila do plundrového pečiva podle Vašeho receptu. Kynuté peču často, mám vlastní recepty na těsto,ale tohle jsem dělala úplně poprvé. Použila jsem domácí meruňkovou marmeládu, byla trošku řidší,takže se s ní hůře pracovalo,ale i tak je myslím výsledek dobrý :-) Už se těším,jak ochutnám,ještě jsou teplé. Vkládám obrázek a děkuji :-)