Rožky a žemle

emko ~ 10. november 2017 - 4:45

Naše klasické rožky a žemle poznáme z obchodov každý už od útleho detstva. Ako batoľatá sme si na nich brúsili prvé zúbky a do školy nám ich maminky plnili na desiatu.
Mať recept na toto zdanlivo "obyčajné" pečivko určite príde vhod. Pretože rozvoňať doma kuchyňu domácimi, poctivými rožkami a žemličkami, sa dá ľahko a rýchlo :)

Suroviny
1000
g
300
ml
300
ml
100
ml
1
PL
1
KL
Na potretie:
 
 
1
ks
Sezóna

Najprv si pripravíme kvások. Vymiešame droždie s cukrom na kašičku a necháme na teplom mieste asi 10 minút vykysnúť (napríklad v rúre vyhriatej na 35 stupňov).

V mise zmiešame múku so soľou, do ktorej pridáme kvások, olej a vlažné mlieko s vodou. Vypracujeme cesto, ktoré necháme zakryté asi hodinu kysnúť.

Cesto rozdelíme na 32 častí, ktoré spracujeme na guľky. Tie necháme ešte asi 20 minút podkysnúť.

Polovicu guliek necháme ďalej kysnúť, to budú žemle. Druhú polovicu spracujeme na rožky. Vyvaľkáme guľku do dvoch tretín, aby koniec ostal tučnejší. Cesto zavinieme do tvaru rožka a dlaňou ešte rozvaľkáme, aby rožok držal tvar.

Rožky aj žemle poukladáme na plech a necháme ešte 15 až 30 minút kysnúť. Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 220 stupňov.

Pred vložením do rúry potrieme každý kúsok rozšľahaným vajíčkom. Môžeme posypať semienkami, alebo rascou. Pečiem na 220 stupňov asi 15 minút.

Komentáre

vero ~ 8. apríl 2018 - 6:32

vynikajúci recept :) hamburgery vďaka žemličkám boli dokonalé :)

0

Tuffynka ~ 31. október 2018 - 9:40

Ahojte ☺️
Tak ja som si vcera vecer citala vsetko co sa tu popisalo a som sa rozhodla dnes vyskusat ☺️
A takto to dopadlo 🙂

0

Sophia ~ 1. apríl 2020 - 7:52

Zdravíčko, môžem dať múku pol na pol? Pol hladka a pol ražna? ďakujem :)

0

Zuzanka1989 ~ 25. apríl 2020 - 8:20

Piekla som ich 2 krát a aj prvý a aj druhy krát sa vydarili a sú úžasné 💪❤👍😊

0

Iwua ~ 16. január 2021 - 12:34

Vyborne, vecer upecene a rano ako priamo z pekarne. Olej som zamenila za bravcovu mast. Vnutri su makkucke ako oblacik.

0

Vero-Nika ~ 19. marec 2021 - 9:05

Dakujem za dalsi👍recept. Uz som ich skusala vela a tento sa mi paci asi naj.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj