Brioche Chinoise je francúzsky koláč z nadýchaného maslového cesta s vanilkovo - čokoládovou náplňou. Recept nie je náročný, s kysnutým cestom sa dobre pracuje a jemný krém je hotový raz-dva.
Je dôležité mať správnu formu na pečenie. Vysokú asi 5 cm. Oválnu 30x23 cm, alebo okrúhlu s priemerom 26 cm.
Niekedy si všetko pripravím večer, uložím kysnúť do chladničky cez noc a ráno len rýchlo upečiem na raňajky.

Brioche Chinoise

Suroviny

 

Cesto:

100

ml mlieko

7

g droždie sušené

50

g cukor

400

g múka polohrubá

90

g maslo

2

ks vajce
štipka soľ

Krém:

300

ml mlieko

3

ks vaječný žĺtok

100

g cukor

40

g múka hladká

1

ks lusk vanilkový

Ostatné:

1

ks vajce
čokoláda
hrozienka
sirup javorový

Všetky suroviny na cesto musia mať izbovú teplotu. Potom z nich vypracujeme cesto. To necháme asi pol hodinu až hodinu kysnúť. Zatiaľ si pripravíme vanilkový krém.

Žĺtky s cukrom a zrniečkami vanilkového lusku vyšľaháme v hrnci do peny a primiešame múku. Mlieko v druhom hrnci privedieme k varu a opatrne ho do horúcej žĺtovej zmesi prišľaháme. Hrniec vrátime na sporák a uvaríme krém, ktorý za občasného premiešavania necháme vychladnúť.

Z vykysnutého cesta odoberieme menšiu tretinu a vyvaľkáme tenký kruh. Ten vložíme na dno formy. Zo zbytku cesta vyvaľkáme tenký obdĺžnik. Potrieme ho krémom a posypeme hrozienkami a kúskami čokolády.

Cesto zvynieme ako roládu. Túto roládu nakrájame na väčšie kusy (asi 4 až 5 cm, ideálne 9 kusov) a ukladáme na kruh cesta rezom dole, ďalej od seba. Koláč s formou necháme ďalej kysnúť v rúre vyhriatej na 35 stupňov (do rúry vložíme tiež hrniec s horúcou vodou). Do hodiny by mal koláč podkysnúť a naplniť formu. Vtedy ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť.

Pečieme 10 minút na 180 stupňov a potom asi 40 minút na 160 minút do zlatista (už bez hrnca s horúcou vodou v rúre).

Koláč Brioche Chinoise vyberieme z rúry a potrieme javorovým sirupom, alebo cukrovou glazúrou. Tú pripravíme zmiešaním 2 polievkových lyžíc mletého cukru s lyžicou vody.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil drietoma
~ 21.05.2013 - 19:25
Vyskusany, nadherny a vyborny
Zobraziť profil Táňa
~ 21.05.2013 - 19:28
Ďakujem za fotku, máš ho perfektný :-)
Zobraziť profil drietoma
~ 21.05.2013 - 21:02
Vdaka Tebe! Nie je ako Tvoj,ale na prvykrat to uslo.Hlavne bol vyborny!
Zobraziť profil xado
~ 22.05.2013 - 00:00
tento je fakt super, presne podla mojho gusta
Zobraziť profil Táňa
~ 22.05.2013 - 07:22
Upečiem ti, zaslúžiš si za to, ako sa o nás tu na stránke staráš :-)
Zobraziť profil Alica
~ 20.10.2013 - 11:33
A takto sa podarili mne.
Zobraziť profil Táňa
~ 20.10.2013 - 13:01
No super! Gratulujem...
Zobraziť profil Alica
~ 20.10.2013 - 14:48
Ďakujem Tana:)máš super recepty.
Zobraziť profil Lydinka
~ 08.11.2013 - 12:10
Musím sa aj ja pochváliť :)
Zobraziť profil Táňa
~ 09.11.2013 - 08:30
Ďakujem za fotku... verím, že ste si pochutili :-)
Zobraziť profil kupecova
~ 19.07.2014 - 09:54
dnes sa na neho chystam,teda chystam sa ho upiect,dufam,ze sa podari....dakujem a pridam aj fotku,ak sa mi to podari co nepochybujem,recept je krasne opisany,nie je co nerozumiet a od Tanicky som robila uz viac receptov,vsetky sa vydarili,pekny vikend prajem...
Zobraziť profil Táňa
~ 19.07.2014 - 10:58
Určite sa ti vydarí, tam nie je čo pokaziť a chuť je neuveriteľná, držím palce a teším sa na foto.
Zobraziť profil kupecova
~ 19.07.2014 - 18:44
A tu je upeceny.
Zobraziť profil Táňa
~ 20.07.2014 - 08:34
Ďakujem za fotku a treba mať nabudúce väčšiu formu. Ja to pečiem vo forme keramickej koláčovej, nie v tortovej, lebo som dopadla tak, ako ty...
Zobraziť profil kupecova
~ 19.07.2014 - 18:52
Na buduce budem musiet vo vecsej forme piect,lebo mi pretekalo cez kraje,aj vrch prykrit s alobalom,lebo vo vnutri sa mi nedopiekol a vrch bol upeceny,takze som ho dala dopiect este raz....no cakame kym vychladne a dobru chut,dakujeme za recept...
Zobraziť profil Vendy R.
~ 28.04.2015 - 14:46
Dopečeno, místo čokolády jsem dala povidla (lekvár) a je výborný ;-)
Zobraziť profil Táňa
~ 28.04.2015 - 16:07
No pekne :-) šikulka, ďakujem za fotku.
Zobraziť profil orinka
~ 31.10.2016 - 10:23
Myslím, že já bych to upekla i v kastrole o tom průměru, dělávám tak i jiné koláče. Přece to nenechám ztroskotat na tom, že nemám formu:)Je to velmi lákavé.
Zobraziť profil emko
~ 31.10.2016 - 14:27
No na obrázku je pečený koláč v pokrievke na sklenenú misu :)
Zobraziť profil Nelisa
~ 23.11.2016 - 07:49
upečený minulý víkend. dala som len zlatý klas, 80%-nú čoko a maliny
Zobraziť profil emko
~ 23.11.2016 - 08:15
Mňam, musela byť dobrota, vďaka za fotku :)