Kukla mojej maminky

Veľkonočná baba, pečka, nádivka.. má viacero názvov táto dobrota. U nás to bola jednoducho kukla. Tradičný veľkonočný rodinný recept :)
Názov kukla sa u nás v rodine používa odnepamäti. Babka pochádza z kopaníc v Zajavorí a kedysi keď ešte nepoznali rožky, prababka piekla v peci biele chlebové cesto, ktoré po upečení nakrájali na kúsky. Zaliali vývarom z údeného domáceho mäsa, pridali veľa vajec, čerstvú žihľavu, petržlenovú vňaťku, divoký cesnak a zelené výhonky jarnej cibuľky. Nastrúhali muškátový oriešok, ktorý kúpili raz za rok na jarmoku v Novom Meste nad Váhom. Tam jazdil pradedko s vozom s kravkami predávať prebytky z poľa. Hotovú kuklu piekli prababka kedysi v peci.
Recept je trocha prispôsobený dnešnej dobe. Na jeden rožok sa dáva jedno vajce a 5 deka údeného mäsa. Takže každý podľa svojho pekáča a počtu stravníkov si dávku prispôsobí.
10 |
ks | pečivo |
10 |
ks | vajce |
500 |
g | bravčové mäso údené |
vňať petržlenová | ||
žihľava | ||
orech muškátový | ||
soľ | ||
pažitka čerstvá |
Komentáre
13iva02
21.03.2015 - 20:26
emma
11.05.2015 - 07:45
Katka147
27.03.2016 - 12:35