Nepatrí sa chváliť cudzím perím, ale ja urobím výnimku a tento recept mojej prababky a možno ešte aj jej babky sem dám pre svoje deti a tiež vnúčatká, aby ho zachovali a udržali naše rodinné recepty. Názov kukla sa u nás v rodine používa odnepamäti. Maminka pochádza z kopaníc v Zajavorí a kedysi keď ešte nepoznali rožky, prababka piekla v peci biele chlebové cesto, ktoré po upečení nakrájali na kúsky. Zaliali vývarom z údeného domáceho mäsa, pridali veľa vajec, čerstvú žihľavu, petržlenovú vňaťku, divoký cesnak a zelené výhonky jarnej cibuľky. Nastrúhali muškátový oriešok, ktorý kúpili raz za rok na jarmoku v Novom Meste nad Váhom. Tam jazdil pradedko s vozom s kravkami predávať prebytky z poľa. Hotovú kuklu piekli prababka kedysi v peci.
Kuklu dnes upiekla moja 81 ročná maminka, ja som asistovala a fotila... Recept sme prispôsobili dnešnej dobe, zvlášť vrtochom prírody - včera snežilo a žihľavu by sme pod snehom márne hľadali. Na jeden rožok sa dáva jedno vajce a 5 deka údeného mäsa. Takže každý podľa svojho pekáča a počtu stravníkov si dávku prispôsobí.

Kukla mojej maminky

Uvaríme údené mäso a nakrájame na menšie kúsky.

Rožky nakrájame a zalejeme vývarom z údeného mäsa, ale len toľko, aby sa zvlhčili.

Pridáme žĺtky, nasekanú vňaťku, žihľavu, pažítku a premiešame. Nastrúhame kúsok muškátového oriešku, prípadne osolíme (ja som nesolila, lebo údené mäso bolo dosť slané.

Pridáme kúsky údeného mäsa a opäť zamiešame.

Zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielok, kde sa pridá na začiatku šľahania štipka soli.

Z misky vylejeme do pekáča, ale neutláčame, len vrch zľahka uhladíme stierkou a dáme piecť na 170 stupňov necelú hodinu.

Upečená kukla je vtedy, keď sa boky od pekáča sami oddeľujú. Ja mám kvalitný teflonový pekáč, netreba vymazávať, ale ak máte obyčajný, vymaslujte ho a vysypte strúhankou.

hotovo :-)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil jerica
~ 21.03.2015 - 08:17

Tánička, pozdravujem tetu/babinku, výborný recept, nielen na veľkú noc. Na záhrade žihlava sa driape zo zeme, len ju pozberať :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 21.03.2015 - 10:57

Ahoj Jarka, babka príde opäť na Veľkonočné sviatky ku mne :-) Už sa teším... musím ešte nejaké receptíky vymámiť a zrealizovať.

Zobraziť profil jerica
~ 21.03.2015 - 16:26

To je dobre, mamina je úžasná , pozdravujem ked budete spolu. Na Veľkú noc sme v Bojniciach :-)

Zobraziť profil 13iva02
~ 21.03.2015 - 20:26

V Trenčíne to voláme veľkonočná baba ,pridávam aj domácu klobásku a už sa na ňu veľmi teším :-)

Zobraziť profil emma
~ 11.05.2015 - 07:45

my robime podobne a volame to barancek

Zobraziť profil Katka147
~ 27.03.2016 - 12:35

Milá Tánička, síce bez pažítky a bez žihľavy, ale "kukla" (po našom "mäsový syrek") vyšla výborne :) Perfektný recept. Teším sa aj tomu, že je bez droždia, lebo som s tým celé roky bojovala, ako v syrku/kukle potlačiť jeho chuť. Ďakujem krásne a prajem krásne sviatky :)