Nepatrí sa chváliť cudzím perím, ale ja urobím výnimku a tento recept mojej prababky a možno ešte aj jej babky, ktorý mám od mojej mamky a babky, sem dám. Rodinné recepty si predsa treba strážiť :)

Názov kukla sa u nás v rodine používa odnepamäti. Babka pochádza z kopaníc v Zajavorí a kedysi keď ešte nepoznali rožky, prababka piekla v peci biele chlebové cesto, ktoré po upečení nakrájali na kúsky. Zaliali vývarom z údeného domáceho mäsa, pridali veľa vajec, čerstvú žihľavu, petržlenovú vňaťku, divoký cesnak a zelené výhonky jarnej cibuľky. Nastrúhali muškátový oriešok, ktorý kúpili raz za rok na jarmoku v Novom Meste nad Váhom. Tam jazdil pradedko s vozom s kravkami predávať prebytky z poľa. Hotovú kuklu piekli prababka kedysi v peci.

Recept je trocha prispôsobený dnešnej dobe. Na jeden rožok sa dáva jedno vajce a 5 deka údeného mäsa. Takže každý podľa svojho pekáča a počtu stravníkov si dávku prispôsobí.

Kukla mojej maminky

Uvaríme údené mäso a nakrájame na menšie kúsky.

Rožky nakrájame a zalejeme vývarom z údeného mäsa, ale len toľko, aby sa zvlhčili.

Pridáme žĺtky, nasekanú vňaťku, žihľavu, pažítku a premiešame. Nastrúhame kúsok muškátového oriešku, prípadne osolíme (podľa toho, ako slané bolo).

Pridáme kúsky údeného mäsa a opäť zamiešame.

Zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielok, kde sa pridá na začiatku šľahania štipka soli.

Z misky vylejeme do pekáča, vymasteného a vysypaného strúhankou, ale neutláčame, len vrch zľahka uhladíme stierkou a dáme piecť na 170 stupňov necelú hodinu.

Upečená kukla je vtedy, keď sa boky od pekáča sami oddeľujú.

A kukla je hotová :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil 13iva02
~ 21.03.2015 - 20:26

V Trenčíne to voláme veľkonočná baba ,pridávam aj domácu klobásku a už sa na ňu veľmi teším :-)

Zobraziť profil emma
~ 11.05.2015 - 07:45

my robime podobne a volame to barancek

Zobraziť profil Katka147
~ 27.03.2016 - 12:35

Síce bez pažítky a bez žihľavy, ale "kukla" (po našom "mäsový syrek") vyšla výborne :) Perfektný recept. Teším sa aj tomu, že je bez droždia, lebo som s tým celé roky bojovala, ako v syrku/kukle potlačiť jeho chuť. Ďakujem krásne a prajem krásne sviatky :)