Pľundrové cesto je niečo medzi klasickým kysnutým a lístkovým cestom. Je nadýchané, chrumkavé a zároveň vláčne. Strašne dobré :)
A jeho najlepšia vlastnosť. Je univerzálne! Z kila múky urobíme 16 slaných a 16 sladkých kúskov. Akú príchuť a tvar zvolíme, je na nás. Môžeme urobiť rožky, buchtičky, šatôčky, slimáčiky, záviny či buchty. Pľundrové cesto je ľahučké, bude krásne lístkovať a maslo v ňom urobí úžasnú jemnú chuť.

V tomto recepte som robila slané rožky a škoricové slimáky. Ale môžeme použiť iné náplne. Výborný je syr, bylinky, nutela, džem a rôzne semienka na vrch.

A ak nám náhodou pľundrové pečivo ostane, nie je problém ho zamraziť do zásoby.

Pľundrové pečivo

Suroviny

 

1000

g múka hladká

500

ml mlieko

50

ml olej

3

PL droždie sušené

1

PL soľ

1

PL cukor

1

ks vajce

200

g maslo

V mise dobre premiešame múku so soľou. Urobíme jamku a pridáme vlažné mlieko, droždie, cukor, vajce a olej. Všetko dobre premiešame, aby sa suroviny spojili a necháme pár minút zakryté odpočívať. Potom cesto rukami alebo pomocou kuchynského robota vypracujeme tak, aby bolo kompaktné, netrhalo sa a nelepilo na pracovnú dosku.

Cesto necháme na teplom mieste zakryté vykysnúť. Približne hodinu, aby zväčšilo objem. Potom cesto rozdelíme na 8 častí. Z každej časty vytvarujeme bochníčky tak, že hladká strana ostane na povrchu. Prstami spojíme konce cesta do tvaru žemle. Žemle necháme zakryté odpočívať kým nakysnú asi pol hodiny.

Každý z 8 kúskov cesta rozvaľkáme na tenko, natrieme mäkkým maslo a preložíme ďalším plátom cesta. Takto navrstvíme všetky pláty potreté maslom, len vrchný nenatrieme. Túto "tortičku" zakryjeme utierkou a necháme asi hodinu zakryté kysnúť. Cesto je vykysnuté, keď viditeľne zväčší svoj objem. Je preto dobré ho nechať na teplejšom mieste a nie v prievane.

Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu odložíme zakrytú do chladničky. S druhou polovicou môžeme hneď pracovať. Rozvaľkáme z cesta obdĺžnik a pripravíme napríklad škoricové slimáky. Cesto potrieme maslom, posypeme škoricou, sekanými orieškami a cukrom. Zrolujeme z každej polovice cesta roládu a každú roládu nakrájame na 8 kúskov. Položíme na plech, potrieme vajíčkom a necháme ešte asi pol hodinu až hodinu kysnúť.

Druhú polovicu cesta z chladničky urobíme na slano. Cesto rozváľame do tvaru kruhu, potrieme ešte maslom a môžeme posypať bylinkami, soľou, syrom. Rozdelime na 16 kúskov a každý trojúholník zvinieme do tvaru rožka. Necháme tiež kysnúť ako škoricové slimáky.

Nakysnuté rožky a slimáky vložíme do rúry predohriatej na 220 stupňov, horkovzduch a pečieme do ružova, asi 15 minút. Upečené slimáčiky môžeme ešte teplé potrieť javorovým sirupom, aby boli lesklé. Alebo mliekom s rumom, aby boli mäkké a voňavé. Slané rohlíčky je dobré posypať semienkami, alebo soľou a kmínom. Sú výborné samotné. K vínu a pivku ideál :) Alebo k polievke, prípadne labužnícky si pripraviť plnený rohlíček šunkou, syrom rajčinami. Všetko sa dá. Verím, že vám bude chutiť :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil MisaRau
~ 18.08.2013 - 09:26
Táni,co mi to děláš? já nevím, co mám zkoušet dřív :) dávám na lištu k oblíbeným a v blízké době vyzkouším
Zobraziť profil Táňa
~ 18.08.2013 - 09:37
To aby si spravila za chvíľku mega lištu :-) Ďakujem Miška.
Zobraziť profil Žirafka
~ 13.12.2013 - 21:45
Tak dneska jsem se pustila do plundrového pečiva podle Vašeho receptu. Kynuté peču často, mám vlastní recepty na těsto,ale tohle jsem dělala úplně poprvé. Použila jsem domácí meruňkovou marmeládu, byla trošku řidší,takže se s ní hůře pracovalo,ale i tak je myslím výsledek dobrý :-) Už se těším,jak ochutnám,ještě jsou teplé. Vkládám obrázek a děkuji :-)
Zobraziť profil Táňa
~ 14.12.2013 - 10:21
Ďakujem za fotku, máš ich vydarené. Ja keď mám riedku marmeládu, pristrúham trošku perníka a potom sa s ňou super pracuje, aj chuť je iná :-)
Zobraziť profil Žirafka
~ 14.12.2013 - 16:25
Děkuji :-) mě napadlo,že jsem do marmelády mohla přidat trošku kukuřičného škrobu,ale až jsem měla šneky natřené :-) Jinak perník,nebo strouhané piškoty přidávám do domácích povidel,pokud jsou trochu řidší :-)
Zobraziť profil coolpix
~ 06.04.2014 - 21:14
Tanicka, co je to susene mlieko? Ja mam doma iba Nutrilon pre babatka, co pije moja dcera :D. Cim by sa to teda dalo nahradit? Lebo ked citam, ze potriet javorovym sirupom, mam chut hned a zaraz napiect.
Zobraziť profil emko
~ 07.04.2014 - 08:26
nutrilon je skoda pouzivat.. susene mlieko najdes v obchode vedla kondenzovaneho, je to vacsia krabica a rozdelena na plnotucne az nizkotucne.. ;)
Zobraziť profil coolpix
~ 07.04.2014 - 10:32
Dakujem, ale zijem v zahranici. :) Preto sa pytam, ci teoreticky aj ten Nutrilon by som tam mohla dat :D.
Zobraziť profil emko
~ 07.04.2014 - 10:45
teoreticky urcite, zlozenie by mohlo vyhovovat.. skor som to pisala preto, ze nutrilon je o dost drahsi nez obycajne susene mlieko :) skus sa pozriet ci susene mlieko naozaj nenajdesniekde v obchode..ono je dost fajn, ja ho tiez pouzivam do kolacov.. kazdopadne, idu tam 2 lyzice, takze nic za katastrofu sa v tomto recepte nestane ak pouzije nutrilon :) ja som parkrat, ked doslo normalne mlieko, ... dala sunarove mlieko rano muzovi do kavy a ani si nevsimol :) tak daj vediet jak to dopadlo ;)
Zobraziť profil coolpix
~ 07.04.2014 - 10:59
To je jasne, urcite sa pojdem najskor poobzerat, ale ak nezozeniem, supnem tam ten Nutrilon. Len som sa potrebovala uistit, ci tym nic nepokazim. :D
Zobraziť profil Táňa
~ 08.04.2014 - 19:54
Vďaka, že si za mňa odpísala :-)
Zobraziť profil emko
~ 08.04.2014 - 20:09
nj, susene mlieko, vecna tema :)
Zobraziť profil honestka
~ 08.04.2014 - 05:28
@coolpix: Neviem ci zijes k krajinach s angl. jazykom, ale tu v kazdom obchode s potravinami v regaloch najdes susene mlieko vacsinou v plastikovych sackoch min. 1/2 pound pod nazvom "POWDERED or DRY milk a pod znackou Carnation" je vzdy dobrej kvality a roznych %. Ak nie urcite najdes v BIO obchodoch.
Zobraziť profil honestka
~ 08.04.2014 - 05:33
rychle prsty, prepac Tanicka. Mas ich ako malovane! Su vzdy v kazdom prevedeni vyborne. Pekavam tiez a doporucujem-kuchtici by sa nemali bat zlozitosti pripravy, ozaj sa podari s uspechom a dobroty su upecene coby dup. hugs.
Zobraziť profil Táňa
~ 08.04.2014 - 19:53
Ďakujem Hanka, my ich máme na stole často. Zvykla som si používať sušené mlieko, mám ho stále po ruke (neskysne) a každé cesto je oveľa jemnejšie a nie je žuvačkoidné :-)
Zobraziť profil Motyka
~ 24.09.2014 - 20:05
Pani Táňa, prešla som si niekoľko receptov z Vašej stránky a musím Vám napísať, že máte môj véééééľky obdiv. Ste šikuľka. To Vás musí rodina nosiť na rukách. Určite sa k Vašim receptom budem častejšie vracať.
Zobraziť profil Táňa
~ 24.09.2014 - 21:13
Budem rada, ak recepty vyskúšaš a dáš vedieť výsledok :-)
Zobraziť profil Katka147
~ 13.08.2016 - 12:34
Milá Tánička, v poslednom čase, keď dostanem nejakú požiadavku od detí na varenie, či pečenie, vždy najprv pozriem, "čo Vy na to" :) Tak to bolo aj dnes, keď mi moja najmladšia dcéra zahlásila, že by si dala "škoricové slimáčiky" :) Do cesta som použila mix múk, k obyčajnej hladkej (600 g) som pridala špaldovú celozrnú hladkú (400 g)... Z polovice cesta som ešte urobila slané slimáčiky (plnku si vyrobila dcérka - domáci kečup, kukurica, šunka, syr) a aj táto verzia chutí fantasticky. Veľmi pekne ďakujem :)