Pľundrové pečivo

Pľundrové cesto je niečo medzi klasickým kysnutým a lístkovým cestom. Je nadýchané, chrumkavé a zároveň vláčne. Strašne dobré :)
A jeho najlepšia vlastnosť. Je univerzálne! Z kila múky urobíme 16 slaných a 16 sladkých kúskov. Akú príchuť a tvar zvolíme, je na nás. Môžeme urobiť rožky, buchtičky, šatôčky, slimáčiky, záviny či buchty. Pľundrové cesto je ľahučké, bude krásne lístkovať a maslo v ňom urobí úžasnú jemnú chuť.
V tomto recepte som robila slané rožky a škoricové slimáky. Ale môžeme použiť iné náplne. Výborný je syr, bylinky, nutela, džem a rôzne semienka na vrch.
A ak nám náhodou pľundrové pečivo ostane, nie je problém ho zamraziť do zásoby.
1000 |
g | múka hladká |
500 |
ml | mlieko |
50 |
ml | olej |
3 |
PL | droždie sušené |
1 |
PL | soľ |
1 |
PL | cukor |
1 |
ks | vajce |
200 |
g | maslo |
V mise dobre premiešame múku so soľou. Urobíme jamku a pridáme vlažné mlieko, droždie, cukor, vajce a olej. Všetko dobre premiešame, aby sa suroviny spojili a necháme pár minút zakryté odpočívať. Potom cesto rukami alebo pomocou kuchynského robota vypracujeme tak, aby bolo kompaktné, netrhalo sa a nelepilo na pracovnú dosku.
Cesto necháme na teplom mieste zakryté vykysnúť. Približne hodinu, aby zväčšilo objem. Potom cesto rozdelíme na 8 častí. Z každej časty vytvarujeme bochníčky tak, že hladká strana ostane na povrchu. Prstami spojíme konce cesta do tvaru žemle. Žemle necháme zakryté odpočívať kým nakysnú asi pol hodiny.
Každý z 8 kúskov cesta rozvaľkáme na tenko, natrieme mäkkým maslo a preložíme ďalším plátom cesta. Takto navrstvíme všetky pláty potreté maslom, len vrchný nenatrieme. Túto "tortičku" zakryjeme utierkou a necháme asi hodinu zakryté kysnúť. Cesto je vykysnuté, keď viditeľne zväčší svoj objem. Je preto dobré ho nechať na teplejšom mieste a nie v prievane.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu odložíme zakrytú do chladničky. S druhou polovicou môžeme hneď pracovať. Rozvaľkáme z cesta obdĺžnik a pripravíme napríklad škoricové slimáky. Cesto potrieme maslom, posypeme škoricou, sekanými orieškami a cukrom. Zrolujeme z každej polovice cesta roládu a každú roládu nakrájame na 8 kúskov. Položíme na plech, potrieme vajíčkom a necháme ešte asi pol hodinu až hodinu kysnúť.
Nakysnuté rožky a slimáky vložíme do rúry predohriatej na 220 stupňov, horkovzduch a pečieme do ružova, asi 15 minút. Upečené slimáčiky môžeme ešte teplé potrieť javorovým sirupom, aby boli lesklé. Alebo mliekom s rumom, aby boli mäkké a voňavé. Slané rohlíčky je dobré posypať semienkami, alebo soľou a kmínom. Sú výborné samotné. K vínu a pivku ideál :) Alebo k polievke, prípadne labužnícky si pripraviť plnený rohlíček šunkou, syrom rajčinami. Všetko sa dá. Verím, že vám bude chutiť :)
Komentáre
Žirafka
13.12.2013 - 21:45
honestka
08.04.2014 - 05:28
Motyka
24.09.2014 - 20:05
Táňa
24.09.2014 - 21:13
Katka147
13.08.2016 - 12:34