- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Toto je zjednodušený recept na domáce trdelníky, ktoré obaľujeme v škoricovom cukre. Pečieme ich v horkovzdušnej rúre na obyčajnom drevenom valčeku na cesto. Valček neobaľujeme ničím, nespáli sa, takže žiadne obavy! Len, ešte než sa rozhodnete trdelník doma upiecť, skontrolujte si, či vám valček vlezie do rúry tak, aby ste ju aj zatvorili :)
Možno by som ich ani trdelníkmi volať nemala, lebo tie originál trdelníky sa pečú na trdle nad ohňom. O tom by mohli písať skaličania, lebo ten ich trdelník sypaný orechami a cukrom, je známy po celom svete.
Tento domáci trdelník je prekvapivo jednoduchý a aj rýchlo hotový. Môžete ho urobiť aj v chrumkavejšej verzii s bielkami, ako popisujem v recepte.
Ak nemáte čerstvé droždie, môžete použiť asi jednu lyžičku sušeného.
Rozpis surovín je na cesto na dva trdelníky.
Najprv vymiešame vo väčšej mise zmäknutú masť a maslo s cukrom a žĺtkami. V malej miske si zase pripravíme kvások. Teda do jeden a pol deci vlažného mlieka rozmrvíme droždie a necháme pár minút stáť, kým sa začnú tvoriť bublinky. Kvások pridáme do maslovo-žĺtkovej zmesy a prisypeme múku so štipkou soli. Vymiesime husté cesto. Podľa potreby dolejeme zbytok mlieka, alebo jemne podsypeme múkou. Cesto musí byť poriadne prepracované a nelepiť sa na dosku. Necháme ho asi hodinu kysnúť, aby zväčšilo svoj objem.
Valček položíme na hlbší plech, aby nebolo cesto na plechu. Aj tak sa stane, že pri pečení cesto ešte naskočí a dotýka sa dna plechu. Preto na plech dáme silikónovú podložku, alebo papier na pečenie. Vložíme do rozpálenej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút. Po upečení horúci trdelník ľahko zošupneme z valčeka.
Ak chceme trdelník zvrchu krásne chrumkavý, postupujeme tak, že navinuté cesto na valčeku potrieme namiesto masla jemne vyšľahanými bielkami a obalíme. Vtedy však je väčšia spotreba cukru, bielky sú vlhkejšie a viac nasajú obaľovacej zmesi. Ale výsledok je trdelník de-luxe. A ešte malý obrázok, ako na vinohradskom vinobraní robia trdelníky nad ohňom :)
Komentáre
michae1a ~ 30. november 2023 - 11:32
Dobrý deň,
robím ich už niekoľký krát a vždy sa mi ako keby roztrhnú pri pečeni,inak chuťovo sú výborne 👍☺️ viete prosím kde by mohla byt chyba?
emko ~ 9. december 2023 - 16:22
In reply to Dobrý deň, robím ich už… by michae1a
Ahoj, skús nechať dlhšie vykysnúť cesto :)
sweetlily ~ 7. október 2021 - 18:16
Dobry den, planujem ho vyskusat. Mam problem, u nas nedostat polohrubu muku. Mozem dat iba hladku? Dakujem.
emko ~ 17. október 2021 - 17:34
In reply to Dobry den, planujem ho… by sweetlily
Môžeš...budú také hodvábnejšie :)
silvuska ~ 23. november 2017 - 5:34
Vyskusane, vyborne,no bola to velka sranda :) ale uz som si kupila na to aj original valceky :)
Renča ~ 19. august 2017 - 9:22
Už jsem zkoušela tři recepty na trdelníky,ale ten Váš je nejlepší.
StankaV ~ 15. apríl 2015 - 14:19
Môj pokus ...vydarili sa :D
IvaJ ~ 14. október 2014 - 12:04
Ďakujem za naozaj skvelý recept s perfektným postupom a dobrými radami :)
Obrázok je pred upečením. Po upečení som foto urobiť nestihla,kým som prišla s foťákom deti si "len" odštipli, takže už nebolo čo fotiť :D Na druhý deň som piekla ďalší.
domisacek.domi ~ 29. máj 2014 - 7:27
Ze všech receptů na trdelníky, které jsem vyzkoušela, je tento nejlepší :)