Hovädzie dusené mäso

emko ~ 29. október 2023 - 6:21

Veľa začiatočníkov si netrúfne na hovädzie dusené mäso. Boja sa, že bude mäso tvrdé, alebo omáčka mdlá.

Moja mama robila hovädzie dusené fantasticky a omáčka bola extra fajnová. Takže nech sa páči, tu je základný recept, ktorý sa vám určite podarí. Hlavné je dodržať postup prípravy a nenáhliť sa.

Recept je jednoduchý, pretože ako sa vraví, v jednoduchosti je krása a niekedy menej je viac.

Tento základný recept na hovädzie dusené mäso môžete potom použiť pri príprave iných špecialít. Keď pridáte huby, budete mať hovädzie na hubách. Alebo uhorky a dostanete hovädziu znojemskú, alebo žampiňóny a je na žampiňónoch. Alebo dáme hore fritovanú cibuľu a máme viedenskú. Takto sa dá pokračovať podľa fantázie a chutí.

Suroviny

Hovädzie zadné mäso, alebo vysoký roštenec na okrajoch ponarezujeme a nakrájame na plátky. Každý takto odrezaný plátok mäsa naklepeme, osolíme a posypeme mletým čiernym korením. Z jednej strany potrieme horčicou a dáme do rozpáleného oleja prudko opiecť najskôr nepotretou stranou.

Potom mäso kliešťami otočíme z druhej strany a tiež opečieme, aby sa mäso zatiahlo. Takto opečieme všetky plátky a opečené ich dáme bokom. Vo výpeku poriadne orestujeme väčšie množstvo nasekanej cibule. Ak máme na tanieri s mäsom vytečenú šťavu, aj tú prilejeme k cibuli a restujeme, pokým cibuľa nezozlátne. Pozvoľna a dlho, nie prudko, aby sa nespálila, lebo by bola šťava potom horká. Takto orestovanú cibuľu trocha podlejeme horúcou vodou (asi deci). Len toľko, aby sa odo dna a zo strán hrnca poodliepali prípečky. Krátko povaríme a za stáleho miešania vydusíme až na tuk. Tento postup zopakujeme ešte raz. Cibuľa zmäkne a ku koncu krásne zahustí pokrm. Preto netreba šťavu zahusťovať.

Do takto pripraveného základu vložíme opečené plátky mäsa, podlejeme vodou (asi dva deci) a dusíme pod pokrievkou na miernom ohni do mäkka. Občas premiešame, skontrolujeme, podľa potreby vždy len troška podlejeme a vždy horúcou vodou, aby sa mäso dusilo, nie varilo. Keď je mäso mäkké, znovu ho vyberieme, omáčku podľa potreby varom ešte zredukujeme, aby nebola riedka. Hotovú omáčku zjemníme kúskom masla. Podávame s ryžou, s tarhoňou, s knedľou, s cestovinami, ale aj so zemiakmi. Dobrú chuť.

Komentáre

heather87 ~ 8. november 2022 - 13:40

Ďakujem za Vaše recepty,všetko čo robím od Vás sa mi vždy podarí.Robila som dnes z vlastnej domácej telacinky takže mäkké bolo rýchlo,nakoniec som ešte rozmixovala cibuľový základ a omáčka je luxusná. 

1

snakan ~ 4. november 2022 - 19:27

Všetko pekné pre tých čo varíme akurát je potrebné doplniť že solíme hovädzie mäso až keď je mäkké. Krásne recepty mate a inšpirujem sa nimi. Ďakujem. 

0

Boba83 ~ 12. november 2020 - 8:03

Tak za "TOTO" som Vám neskutočne vďačná.Je to pár dní,čo som sa prepracovávala receptami na poctivé UHO(v nostalgii na školské časy),našla rôzne variácie, vyskúšala všeličo možné,a aj napriek tomu to nebolo to pravé. Mám odskušaných veľa Vašich receptov a vždy všetko vyzeralo a chutilo,tak ako malo. Tradične a vynikajúco.Už sa neviem dočkať,kedy vyskúšam Vaše UHO :) o výsledku budem informovať

0

nali ~ 27. apríl 2020 - 6:43

Tento recept ma sem, na tieto stranky prilakal. Dnes som to varila a je to vyborne. Este sa mi nikdy hovädzie tak nevydarilo a mam uz cez 70 rokov. Srdecna vdaka za tieto stranky.

0

Clementine ~ 29. marec 2020 - 13:22

Uzasny a krasne popisany recept. Ako pisete, hovadzieho masa som sa vzdy bala, kedze vzdy sa mi podarila tvrda podosva a drahe maso bolo suce tak psovi.
Vcera som robila masko podla Vas a velmi sme si cela rodinka pochutnali. Dakujem krasne a tesim sa na dalsie paradne recepty!

0

Siu ~ 8. január 2016 - 10:47

Dakujem za super postup. Masko bolo vynikajúce :) niesom nejaka extra kuchara, ale vdaka Vasmu zrozumitelnemu postupu sa mi to podarilo a vsetci sa doma zalizovali :) este raz dakujem za receptik

0

Lubica ~ 11. apríl 2015 - 5:34

Dnes som robila. Masko je vynikajuce. Musim povedat, ze tak vynikajuco napisany postup, ze som nemohla nic pokazit. Spravila som cestovinku k masku a kvasene uhorky ako priloha. Nabuduce pridam sampiony resp. daco ine ..

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj