- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Tieto domáce nadýchané šišky chutia božsky!
Je to starý rodinný recept. Pripravujú sa z kysnutého cesta, s ktorým nie je žiadna veľká práca, nemusíte sa báť.
Šišky plníme tým najlepším domácim džemom, ktorý máme. A vyprážame pekne do zlatista, podobne ako langoše.
Vôňa a chuť týchto šišiek vás jednoducho dostane :)
Kvások na cesto pripravíme tak, že premiešame v mističke droždie, asi deci vlažného mlieka, lyžičku cukru a trocha múky. Zakryjeme a počkáme niekoľko minút, kým začne kvások na povrchu jemne bublinkovať. Potom prelejeme do väčšej misky, pridáme zvyšné mlieko, vajce, 3 žĺtka, cukor a všetko spolu dobre vymiešame. Potom pridáme rum, olej, premiešame a po troške prisýpame múku, do ktorej sme pridali štipku soli a citrónovú kôru na jemno nastrúhanú. Cesto na šišky necháme prikryté utierkou na teplom mieste poriadne vykysnúť.
V hlbšej panvici stredne rozpálime olej. Šišky musia v oleji plávať, dáme ho preto radšej viac, aby sa kúpali ako langoše. Kúskom cesta vyskúšame aký horúci je olej, musí začať syčať. Z oboch strán šišky vypražíme tak, že ich kladieme do oleja vrchnou stranou. Keď sú šišky z jednej strany upečené, otočíme ich z druhej strany. Opatrne, aby sme sa nepopálili, ale dbáme na to, aby neboli vnútri surové.
Komentáre
Vero-Nika ~ 19. marec 2021 - 9:54
Opat vyborne👌
EsterH ~ 5. február 2018 - 9:53
Skvely recept, lahucke chutne sisky. Odporucam :)
emvar ~ 2. február 2018 - 4:56
Super recept. Zožali úspech u celej rodiny. Akurát som vynechala citrónovú kôru, lebo som nemala doma citrón. Napriek tomu boli mňamkové a zmizli raz dva :)
Demko ~ 1. február 2018 - 11:06
Robila som teraz v sobotu. Sú perfektné. Rada pre lenivých ako ja. Cesto som zarábala v pekárničke. Žĺtka+vajíčko som si vymiešala s cukrom v miske a potom šup všetko do pekárničky na program cesto. Ešte pred koncom programu mi chcelo utiecť z pekárničky :) Plnila som marhuľovým a broskyňovým domácim lekvárom. Mňam. Máte nejakú fintu aby sa mi pri smažení v oleji samé neotáčali?
Miuska2015 ~ 16. január 2018 - 5:41
Fajnové sú :-P dala by som foto len ma veľa mb
emko ~ 16. január 2018 - 5:51
In reply to Fajnové sú :-P by Miuska2015
V pohode, hlavne že chutilo :)
insolka ~ 24. január 2017 - 8:33
ďakujem ste mojou inšpiráciou dnes som podľa Vás robila šišky a po niekolkych rokoch slubov že ich spravím dnes som sa odhodlala na tie vaše s čučoriedkovým džemom a čučoriedkovu penu.žiaľ nestihla som fotiť. Su famozne a ja som opať na seba hrdá ako som videla že naozaj sa podarili nielen na pohľad alej aj chuťovo.
betinka ~ 31. január 2016 - 3:13
pozdravujem, robila som ich minulý týždeň, až dnes sa dostávam k písaniu, chcela by som sa podeliť s mojou skúsenosťou: robila som podľa uvedeného receptu, šišky sa vydarili, vypekala som ich na kokosovom oleji a po prvom vložení do rozpáleného oleja, hrniec prikryjem, šišky ešte narastú :)
jerica ~ 12. január 2016 - 12:46
zas len tieto pečiem o sto šesť, nemajú chybu :-) jediný rozdiel, lekvárik dávam až po upečení :-)
danielka123 ~ 16. február 2015 - 10:41
Včera som ich spravila, nemala som už mlieko tak som dala pocuťkovú smotanu,boli fantastické ,dávam 1*
Magda ~ 28. február 2014 - 11:47
Tento receptík som našla,teraz som sa zaregisrovala,aby som pridala svoje odporučanie.Presne podľa tohto receptu som piekla šišky pre celú dedinu k fašiangovej zabíjačke.Chutili výborne zajtra pridam aj foto....
jerica ~ 25. február 2014 - 12:31
doporučujem!!!!!! úžasnéé:-)
jerica ~ 22. január 2014 - 9:38
po roku som ich včera znovu robila , výbornéééé , vrele doporučujem :-)Už je po nich,len tak sa za nimi zaprášilo :-) Dík za super recept :-)
Tana ~ 22. január 2014 - 4:12
In reply to po roku som ich včera znovu by jerica
Ja som ich robila včera Jarka, ale len pár pre kolegyne na desiatu...veru sme si pošmákli :-)