Vianočné zlepované koláčiky

emko ~ 6. december 2023 - 11:18

Toto je recept na super univerzálne cesto na vianočné zlepované koláčiky. Do cesta idú pudingové prášky a pomarančová šťava. Preto je cesto žlté a krásne voňavé.
Verte, že tieto koláčiky idú vždy na dračku. Dobré je pripraviť ich hneď z dvojitej dávky. Vianočné koláčiky zlepujeme džemom, nutelou, alebo krémom.

Sezóna

Z uvedených surovín spracujem cesto. Múky, cukor a pudingové prášky vysypeme na dosku, pridáme mäkké maslo, žĺtky a šťavu z pomaranča. Tej by malo byť tak pol deci.

Cesto prehnetieme, bude krásne lesklé a žlté. Zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky asi na dve hodiny oddýchnuť.

Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme pomúčeným valčekom a vykrajujeme srdiečka, stromčeky, rybičky atď. Pečieme ich na 180 stupňov asi desať minút na papieri. Nech sa vám darí :-)

Komentáre

Nová ~ 16. december 2021 - 18:56

Dobrý den, vám se skutečně podařily koláčky? Ne jen že jsem musela přidávat hodně mouky, aby se těsto nelepilo, pak se s ním po odležení dělat dalo, ale po upečení tvary zmenšily svůj objem jednou tolik. Takže za mně tento recept moc nevyšel. Netuším, kde nastala chyby a přitom tento web docela dlouho navštěvuji a peču z něho i vařím. 

0

Nová ~ 15. december 2021 - 19:03

možno univerzálne cesto, ale dnes som použila presné množstvo ingrediencíí ako je napísané v recepte a rozhodne sa s cestom nedá pracovať :(

0

EvA ~ 31. december 2014 - 10:43

Tánička, tento rok som aj ja siahla po tvojom recepte a musím len chváliť :-) samozrejme som robila hneď z dvoch dávok aj som sa zľakla, že koľko toho je, ale nebolo sa čoho báť... piekla som asi týždeň pred Vianocami, niečo som rozdala, niečo sa pojedlo a trochu zostalo... a určite ich budem piecť aj cez rok, naši sú keksíkoví a ku kávičke sú ako stvorené, v plechovici vydržia stále dobré...
Táni, mám ešte jednu prosbu, chcela by som tento recept dať na môj blok, samozrejme z odkazom na tvoj originál a uvedením autora... dúfam, že ti to nebude vadiť...

0

Tana ~ 31. december 2014 - 12:32

In reply to by EvA

Evi samozrejme že môžeš, budem rada. Ja ich pečiem tiež hocikedy, sú výborné, chutia mi viac než linecké. Ja som piekla tri dávky a už nemáme nič, zjedli sa prvé. Prajem ti všetko dobré do Nového roka :-)
...a ďakujem za foto!

0

matamurkova ~ 19. december 2014 - 6:41

nemam rada linecke kolaciky, ale moja dcera ich lubi, tak som skusila obdobnu variantu aby sme boli spokojni vsetci:) tieto kolaciky su naozaj super dokonca vydrzali dva dni aj s vychladnutim a musim spravit dalsiu varku.

0

matamurkova ~ 23. december 2014 - 8:27

In reply to by Tana

samozrejme ze chutili :) dalsiu varku som zatial ukryla aby vydrzalo do sviatkov :D milujem Vase recepty a varim/peciem casto podla Vas. uz mame aj medovnicky, strudlu, grilazky, princezky, este idem na venceky a suhajdy vsetko z Vasej kuchyne :-)

0

helca103 ~ 13. december 2014 - 10:45

Dnes som ich piekla a som veľmi spokojná. S cestom sa dobre pracovalo a aj chuťovo výborné. Použila som zlatý klas.

0

serpico ~ 23. január 2014 - 9:34

a nech sa aj ja pochválim...toto sú "serpico trúbeľky a oblátky" z maličkej serpico dielničky :

0

serpico ~ 23. január 2014 - 10:08

In reply to by Tana

...Táňa zaevidované !
aníz, kokos, orech, kakao, škorica, vanil-trúbeľky aj oblátky, slané syrové či bryndzové (z údenej bryndze) oblátky, aj bezlepkové...toto sortiment serpicov...ej veru, veľa veľa krajín už uzreli tote serpico maškrty...aj za oceán už putovali ...aj do Prahy už tuším 5.-ty rok mašírujú

0

serpico ~ 23. január 2014 - 8:22

ani tieto sviatky ma neobišla zásielka od mojej vynikajúcej kamarátky...vďaka Vieročka :

0

cajbikova ~ 18. december 2013 - 13:11

Poradíte mi aký použiť džem na zlepovanie aby vyznela aj ta pomarančová príchuť?

0

Teresalaura ~ 16. december 2013 - 2:19

Mila Tani, vdaka ze recept. Piekla som ich v bezlepkovej verzii z muky Schar na kolace a susienky. Su vyborne, maju len jedinu chybu, ze su velmi krehke (niektore sa mi rozleteli v rukach pri plneni riedkym dzemom). Myslim si, ze je to tym, ze v recepte su len zltky. Predpokladam, ze pri pouziti klasickej muky tento problem odpada, kedze je tam lepok, ktory to dava dokopy.. To len pre zaujimavost, ak by sa niekto chystal robit bezlepkovu verziu.
Inak vyzeraju a chutia uzasne, takze nabuduce budem piect z klasickej muky.

0

Tasnim ~ 15. december 2013 - 11:06

Ja som dnes robila toto cesto, perfektne sa mi s nim pracovalo..krasne sa upieklo..neodolala som a ochutnala..a ohhhhhhh co to je?. Pikoska namiesto cukru som pridala dojcenske mlieko..kedze ich mam uskladnene v rovnakych krabiciach tak som si to pomylila a nevsimla som si to, lebo som zaroven skusala dcerku z noveho uciva...:-)

0

Tana ~ 16. december 2013 - 7:03

In reply to by Tasnim

:-) no vidíš aké to, keď matky musia stihnúť desať vecí naraz... nie si sama čo takto nechtiac zaexperimentoval... moja sestra upiekla slivkové koláče a hojne mi ich posypala kypriacim práškom namiesto cukru :-)

0

Tasnim ~ 15. december 2013 - 11:02

Dobry den, vyzera to krasne....a ten puding uz s cukrom alebo bez curko ma byt?

0

semia ~ 15. december 2013 - 2:56

dobrý den, ja som začiatočník čo sa týka pečenia a chcem sa opýtať,ako dlho koláčiky vydržia. môžem ich upiect už tento týžden a vydržia do Vianoc? teda ak ich nezjeme skôr :-) dakujem

0

Tana ~ 15. december 2013 - 4:22

In reply to by semia

Ahoj, nemusíš sa báť, tieto ti vydržia dlho. Ja som ich piekla už minulý týždeň, uskladňujem ich v krabici na balkóne, ale obsah krabice sa denne znižuje :-)

0

Žirafka ~ 12. december 2013 - 8:44

Milá Táni :-) můžu se Vás prosím zeptat,jestli můžu pomerančovou šťávu nahradit např.citronovou? Včera jsem dělala vanilkové banánky z těsta, do kterého se také dává vanilk.puding a jsou vynikající........myslím,že toto těsto také nebude mít chybu. Děkuji za inspiraci :-)

0

Žirafka ~ 12. december 2013 - 10:10

In reply to by Tana

Táni :-) děkuji za rychlou odpověď. Myslím,že citronovou šťávou nic nepokazím a rumem také ne :-) Takovéto variabilní těsto na cukroví se hodí, jde zdobit a plnit mnoha způsoby :-)

0

Žirafka ~ 30. december 2013 - 4:16

In reply to by Tana

Upečeno, testováno, manžel říkal,že letos jsem měla snad nejlepší cukroví,které jsem kdy pekla.....zdobila jsem čokoládovou polevou. Mimo receptu na vianočné koláčiky jsem vyzkoušela i deduškovi gule (ty jsem vylepšila jedním čoko pudinkem a obalila v hořkém kakau), šuhajky a chystám se ještě na Nový rok vyzkoušet griliášky. Za všechny úžasné recepty a krásné fotografie s komentářem Vám děkuji a přeji úspěšný Nový rok 2014 !!!

0

kamilka ~ 12. december 2013 - 3:08

Tanicka, rada by som sa spytala ci pouzivas pudingovy prasok na varenie alebo instant? Alebo je to zajedno?
Pecivo vyzera prekrasne, rada by som vyskusala s tym pudingom.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj