Bravčové pliecko po uhorsky

emko ~ 20. september 2014 - 11:33

Najskôr to bol len zažltnutý kúsok novinového výstrižku, založeného v starej knihe z antikvariátu. Aj keď táto "Učebnice vaření" vydaná v roku 1937 neobsahuje veľa receptov, o to cennejšie sú záložky pôvodnej majiteľky. Jednak sú to rukou v rýchlosti neúhľadne napísané recepty v poľskom nárečí, ktoré zrejme nevyužijem, ale našla som tu kúsky receptov povytŕhaných z novinového papiera, ktoré sú skutočné skvosty. Jedným z nich bol aj recept na "vepřovou plec po uhersku".

Bravčové pliecko osolené a posypané čiernym mletým korením opečieme na masti. Na výpeku v pekáči orestujeme nakrájanú cibuľu, nastrúhanú očistenú koreňovú zeleninu a strúhaný zemiak. Pridáme paradajkový pretlak, domáce lečo a mletú papriku, ešte chvíľku opečieme.

Pridáme cesnak, jeden sušený dubák, čerstvú majoránku, rozmarín a bobkový list.

Podlejeme vývarom a zakryté dáme do rúry na 200 stupňov asi na 90 minút piecť.

Mäkké mäso dáme bokom a omáčku prepasírujeme do hrnca.

Do omáčky vložíme kolieska sterilizovanej uhorky a chvíľku povaríme. Bravčové pliecko po uhorsky podávame s maslovými haluškami, alebo s tarhoňou.

Komentáre

Marianna7 ~ 3. jún 2015 - 4:11

Tak toto jedlo je neskutocne chutne a chutovo zaujmave. Dakujem, 1* :-)

0

nyja ~ 20. september 2014 - 3:31

Fíííha, toto jedlo ja poznám :-) Varievala ho svokra, ale mne to od nej veľmi nechutilo, bolo to také viac menej bez chuti, vždy tam bolo cítiť hlavne paradajky. Asi sa budem zdať divná, ale nechutilo mi od nej skoro nič :-D aj keď je Maďarka a maďarská kuchyňa je chutná. Toto podľa teba vyskúšam... Akurát som v stredu robila podľaa teba tú chutnú sedliacku krkovičku, čo sa tak pomaly pečie... :-) Upiekla sa báječne, pre pivárov to je poklad:-) Ja som k tomu robila kapustu a knedlu, ale viac sa hodia krumple, ako si ty radila. Ďakujem :-)

0

hopajda ~ 5. august 2018 - 13:35

In reply to by nyja

Tiež som svokra, (mama 3 detí, babka čoskoro 5 vnúčat...), ale tie moje "potvory" pojedia s chuťou všetko,nič neofrflú. Asi je to tým, že varím často podľa BONVIVÁNOV, teda podľa vás :).Vaša tarhoňa nemá chybu a teraz idem skúsiť pliecko po uhorsky.

0

veronika353 ~ 1. september 2013 - 5:20

Nejdřív mám v pláně "Tokáň" a potom hned toto plecko.Tarhoňu zbožňuju.Když se tak nad tím zamyslím,tak vlastně není nic,co bych nesnědla,akorát se to nesmí hýbat na talíŕi a dívat se na mě:-)))

0

doctoor ~ 20. máj 2013 - 11:11

och tak toto su presne tie recepty nasich mam a babiciek po ktorych sa len tak zaprasi na tanieri! Kus masa, korenova zelenina, cerstve a susene bylinky, dubaky!! tomuto ja hovorim krasne poctive varenie. smekam klobuk a uz sa tesim kedy to uvarim.
prave som objavil tlacitko pridat k oblubenym :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj