Lopaťáky

emko ~ 6. apríl 2024 - 3:08

"Lopaťáky" sú tradičné veľké okrúhle koláče, typické pre severnú Moravu. Robia sa s rôznymi plnkami a na vrchu je vždy bohatá, chrumkavá posýpka. Ich názov je odvodený od drevenej lopaty, ktorou sa koláče sádzali do pece. A možno od tej pece je odvodený názov "pecák", čo je tiež nárečový výraz pre tento druh koláčov. Lopaťáky, alebo pecáky sa po upečení poprskajú teplým maslom, v ktorom je rozmiešaný rum, čo znásobí ich jedinečnú vôňu a zjemní chuť.

Je to podobný recept ako valašský frgál a hruškový koláč

"Frgál" sa pôvodne hanlivo označoval nepodarený "Lopaťák", ktorý bol zle upečený, alebo nemal pekne guľatý tvar. Čiže ak sa ná nepodarí upiecť dokonale guľatý lopaťák, nevadí, lebo máme vlastne šišatý frgál. Tak, či onak... vždy sú tieto koláče jedinečné a vždy nimi urobíme niekomu radosť.

Plnky môžu byť tvarohové, orechové, ovocné.. Alebo ako v tomto recepte je plnka makovo - lekvárová s postrúhanými hruškami.

Rozpis surovín je na 4 veľké lopaťáky.

Suroviny
Cesto:
 
 
100
g
250
ml
10
g
Plnka:
 
 
300
g
1
KL
Posýpka:
 
 
100
g
Ostatné:
 
 
 
 
 
 
 
 

Zo surovín na cesto vymiešame klasické kysnuté cesto a necháme vykysnúť, aby znásobilo objem. Medzitým pripravíme plnku. Nastrúhame hrušky, prisypeme mak a primiešame lekvár. Ochutíme badyánom a škoricou. Cesto po vykysnutí rozdelíme na 4 bochníky. Každý bochník na papieri vyvaľkáme od stredu k okrajom, aby sme vytvorili tenký kruh. Kruhy cesta na okrajoch potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Pripravenú plnku rozdelíme na 4 časti a rozotrieme na cesto, nie však celkom k okraju. Na koláče husto nasypeme pripravenú drobenku - posýpku a koláče necháme takto ešte chvíľku podkysnúť. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov, dokiaľ okraje nezozlátnu. Keď vyskúšate príborovým nožíkom okraj koláča podvihnúť, spodok musí byť prepečený.

Upečené lopaťáky poprskáme hojne maslom, v ktorom sme rozmiešali rum. Až teraz ucítite vôňu Moravy, chuť valašska a hlavne Hukvaldské podhradie, ktoré sú "lopaťákmi" preslávené. Dobrú chuť!

Komentáre

Renča ~ 14. marec 2018 - 13:55

Vynikající recept a nejen tento.Moc dobré.Vždycky se podaří,už jiný nezkouším.Doporučuji všem známým.

0

Tinka 86 ~ 5. február 2015 - 5:50

tak niečo svetové ako tieto lopaťáky som ešte nejedla ♥ všetky vaše recepty skúšam :-) aj Míša má veľký úspech

0

Žirafka ~ 8. október 2014 - 11:39

Včera jsem Táni dělala podobné :-) .... jen jsem navíc přidala ještě tvaroh. Máte je krásné :-)

0

Evelinka ~ 17. február 2014 - 5:25

Z Prahy doputovali až do Malaciek, sú fantastické, ďakujeme Táni. Zalizujeme sa až za ušami.

0

serpico ~ 17. február 2014 - 5:45

In reply to by Evelinka

...Táňa, tak toto prehovorila maminka ? pozdravujem !!!
a serpico maškrty sú na ceste...krupiér by ich tam mal zajtra ráno priamo do chyže Ležovičovie doniesť..a dobré pochutnanie prajem !!!

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj