Tvarohové hrebene

emko ~ 28. september 2024 - 8:51

Tvarohové hrebene sú koláče z kysnutého cesta, ktoré sa skvele hodia na desiatu do školy. Asi to mám spojené s tým, že sa kedysi predávali v mliečnych baroch, kde sme si ich ako deti kupovali.

Dnes sa pečú väčšinou z pľundrového alebo z lístkového cesta, ale tieto kysnuté sú krásne mäkkučké aj po niekoľkých dňoch.

Recept sa podarí aj začiatočníkom, nie je náročný. Za to výsledok nielen chutný, ale aj efektný. A nebojte sa tvarohových hrebeňov urobiť viac. Dajú sa pohodlne zamraziť do zásoby.

Suroviny
Cesto:
 
 
50
g
250
ml
 
štipka
Tvarohová plnka:
 
 
300
ml
120
g
250
g
Ostatné:
 
 
1
ks
1
PL

Zo surovín pripravíme klasické kysnuté cesto. Potom ho necháme na teplom mieste poriadne nakysnúť.

Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Najskôr uvaríme z mlieka, pudingového prášku a vanilkového cukru puding. Ten necháme vychladnúť a vyšľaháme v miske maslo s cukrom. Primiešame tvaroh. Do vyšľahaného sladkého tvarohového masla nakoniec zašľaháme chladný puding.

Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Každú polovicu cesta vyvaľkáme asi na 30x30 cm. Z každej vyvaľkanej polovice urobíme 6 obdĺžnikov tak, že cesto rozdelíme v strede na polovicu a zvisle na tri časti. V jednej polovici cesta spravíme zárezy a na druhú rozdelíme plnku.

Cesto preložíme cez plnku asi dva cm cez okraj.

Bočné strany zatlačíme, prečnievajúcu časť podložíme do spodu a hrebeň preložíme na plech. Necháme ešte chvíľku podkysnúť.

Vajce rozmiešame s trochou mlieka a potrieme podkysnuté hrebene. Vložíme do predohriatej rúry na 170 stupňov a pečieme asi 20 minút.

Z tejto dávky budeme mať 12 tvarohových hrebeňov. Niektoré po vychladnutí môžeme zabaliť do mikrotenového sáčku a zamraziť. Potom jednoducho len po jednom vyťahujeme na raňajky :)

Komentáre

Dudinen ~ 20. január 2021 - 10:34

Su skvele! Uz ani neviem kolkokrat som ich piekla :-)

0

bika79 ~ 3. december 2015 - 4:06

Ja osobne milujem tvaroh a vdaka mne ho miluju aj moje deti, tak nedalo mi a opat som vypekala a nasla vo vasich receptoch tento recept, opat nekslamal a je velmi chutny, s cestom sa pracovalo velmi dobre a plnka vobec nevytekala a bola chutovo velmi dobra. Odporucam kazdemu ;-)

0

rosemari ~ 15. október 2015 - 12:46

Včera som robila je vynikajúci omylom som kupila hladky tvaroh namiesto hrudkovaného ale nič to nezmenilo na vynikajúcej chuti plnky nebičko v ústach ....:-)

0

Reňa ~ 9. október 2015 - 7:37

Tak dnes som sa už konečne dostala k tomu, aby som vyskúšala tento famózny receptík. Plnka výbornááááá, cesto ako vatička. Po prečítaní diskusie som sa rozhodla zamiesiť rovno 3 dávky. Dobre som spravila, jedna dávka je už zjedená. Vďaka za super recept!

0

Zdenka Matušková ~ 25. január 2015 - 7:58

Prvykrat som vyskusala vas recept len som si dala polku drozdia klasickeho nie suseneho a cesto som robila rucne a plnky som si dala lekvarovu a nutelovu a vyslo mi z vasej davky 17hrebenov citim sa spokojna ze na prvykrat vysli super vase su pekne a dakujem za recept mam aj upecene odfotene len foto je vacsie neda sa mi ho sem dat

0

Parisienne ~ 16. január 2015 - 11:22

Na obrazku vyzeraju take mini, tak ze spravim z celej davky, az ked som ich teraz robila zistila som ze su to maxi hrebene :). Kedze ja zvyknem piect okolo polnoci, tak na tu druhu polovicu cesta sa mi uz s tym nechcelo piplat , tak som z toho spravila chinois :). Uz sa tesim na zajtrajsie ranajky :)

0

Tatiana ~ 15. október 2014 - 9:23

Už po niekoľký krát pečené, ale až dnes foto a vdaka pripomenutiu na ne od Soničky. Sú famozne s tou plnkou. Ja ich mám zo špaldovej a so zero cukrom, aby mohol aj môj Dia- polovička, ked poslúcha, musím aj na neho hladieť. :D diky

0

Aja78 ~ 21. jún 2014 - 14:30

Sú výborné, piekla som makové a boli hneď preč. Nabudúce musím upiecť dvojitú dávku :-)

0

Aja78 ~ 20. jún 2014 - 11:50

Dobrý deň, chcela by som dnes upiecť pretože vyzerajú veľmi lákavo ale nemám sušené droždie, kolko mám dať čerstvého ked ho chcem nahradit?
Vyskúšala som už niekoľko vašich receptov a možem len chválit :-)

0

vanilka111 ~ 29. apríl 2014 - 12:02

Tak tieto som vyskúšala minulý týždeň vo štvrtok, v piatok boli kakaové a včera opäť pre veľký úspech tvarohové :-). Nadýchané,hebké koláčiky a božská plnka. Veľké ďakujem :-))

0

MaciBaum ~ 25. september 2013 - 12:33

Dnes jsem upekla a aniz by vychladly, hned jsem ochutnavala. Mela jsem jen hladkou mouku, ale i tak se moc povedly. A doporucuji neochutnavat krem, aby vam pak zbyl na plneni! :)

0

tinama89 ~ 12. júl 2013 - 8:01

Zajtra sa chystám upiecť po prvý krát tieto hrebene, ale mám otázku môže sa do cesta namiesto toho sušeného droždia použiť aj čerstvé droždie a normálne urobiť kvások z čerstvého droždia? Nič tým nepokazím? Ďakujem

0

zuzka75 ~ 29. jún 2013 - 10:17

tieto hrebene som asi pred mesiacom piekla a môžem potvrdiť,že sú veľmi jedlé...

0

klaura ~ 29. jún 2013 - 10:22

Zvyknem robiť tvoje hrebene z lístkového cesta s džemovou plnkou zahustenou perníkom ... tie sú výborné ... tieto urobím dnes, vyzerajú totiž fantasticky :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj