Nie každý má rád hovädzie mäso, ale sekanú máme veľmi radi. Sekaná sviečková je klasickým hotovkovým jedlom, ktoré sa objavilo v kuchárkach ešte niekedy v päťdesiatych rokoch minulého storočia, keď som ešte nebola na svete. Tento recept je o inom - šťavnatá domáca voňavá sekaná na smotanovej omáčke s pasírovanou zeleninou, podávaná s knedľou. Jedlo sa pripravuje dokopy, čiže sekaná sa pečie na zelenine, aby šťava prešla do zeleniny, čím omáčka dostane ten správny šmrnc...

Sekaná sviečková

Suroviny

 

Sekaná:

800

g bravčové mäso mleté

20

g soľ

100

ml smotana na šľahanie

2

ks pečivo

1

ks vajce

5

g cesnak

5

g rasca mletá

5

g korenie čierne mleté

5

g paprika mletá sladká

50

g múka hrubá

Omáčka:

100

g cibuľa

50

g mrkva

50

g zeler

50

g petržlen

50

g slanina údená

70

ml olej

20

g soľ

3

g korenie divoké

50

ml ocot

400

ml mlieko

250

ml smotana na šľahanie

100

g múka hladká

100

g citrón

100

g cukor

Umyté bravčové pliecko, bôčik, alebo orez nakrájané na menšie kúsky na jemno pomelieme spolu s rožkami, ktoré sme predtým na chvíľku namočili vo vode a vyžmýkali. Pridáme koreniny, soľ, lisovaný cesnak, vajce, hrubú múku a smotanu. Poriadne vymiešame zmes (môžete použiť robot). Na panvici osmažíme na troške oleja na kocky nakrájanú slaninu, pridáme na hrubo nakrájanú cibuľu, osmažíme ju a pridáme koreňovú zeleninu spolu s koreninami. Zeleninu krátko osmažíme a pridáme ocot. Zeleninu vložíme do pekáča a položíme na ňu valec sekanej.

Podlejeme vodou, zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry piecť asi na hodinu do červena. Po upečení sekanú vyberieme, zeleninu prelejeme do hrnca, podlejeme vodou a dusíme celkom do mäkka. Šťavu zahustíme múkou rozmiešanou v mlieku, rozšľaháme a poriadne prevaríme pomaly aspoň 15 minút. Podľa potreby dolejeme vodu. Podľa chuti dosolíme, dochutíme cukrom a citrónovou šťavou. Omáčku zjemníme smotanou a prepasírujeme cez husté sitko. Sekanú nakrájame a podávame s omáčkou a knedľou.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil zuzzulka
~ 15.02.2014 - 10:23

Už sa na tom pracuje ... som zvedavá na finále ale už teraz viem že to bude mňamka

Zobraziť profil L-ubka
~ 14.01.2016 - 18:36

Jeee!To vyzera fantasticky:-) Tani Vase recepty su skvost😉 Aj ked nie som milovnikom sekanej,takuto skvelu domacu musim mat.

Zobraziť profil Táňa
~ 14.01.2016 - 18:41

Vyskúšaj a sama posúdiš :-) aj keď musím uznať že tu v ČR sú na sekanú majstri a taká Davelská sekaná priamo z výroby ešte teplá nemá chybu :-)

Zobraziť profil Eevapa
~ 14.01.2016 - 19:11

Toto určite vyskúšam ,,namiesto octu nemôžem dať iba citronovu šťavu?

Zobraziť profil Táňa
~ 14.01.2016 - 19:12

Jasné. Urob si podľa svojej chuti.