- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Sekaná sviečková je klasickým hotovkovým jedlom, ktoré sa objavilo v kuchárkach ešte niekedy v päťdesiatych rokoch minulého storočia. V tomto recepte je šťavnatá domáca voňavá sekaná na smotanovej omáčke so zeleninou, podávaná s knedľou. Jedlo sa pripravuje všetko spolu, čiže sekaná sa pečie na zelenine, aby šťava prešla do zeleniny, čím omáčka dostane ten správny šmrnc.
Umyté bravčové pliecko, bôčik, alebo orez nakrájané na menšie kúsky na jemno pomelieme spolu s rožkami, ktoré sme predtým na chvíľku namočili vo vode a vyžmýkali. Pridáme koreniny, soľ, lisovaný cesnak, vajce, hrubú múku a smotanu. Poriadne vymiešame zmes (môžete použiť robot). Na panvici osmažíme na troške oleja na kocky nakrájanú slaninu, pridáme na hrubo nakrájanú cibuľu, osmažíme ju a pridáme koreňovú zeleninu spolu s koreninami. Zeleninu krátko osmažíme a pridáme ocot. Zeleninu vložíme do pekáča a položíme na ňu valec sekanej.
Podlejeme vodou, zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry piecť asi na hodinu do červena. Po upečení sekanú vyberieme, zeleninu prelejeme do hrnca, podlejeme vodou a dusíme celkom do mäkka. Šťavu zahustíme múkou rozmiešanou v mlieku, rozšľaháme a poriadne prevaríme pomaly aspoň 15 minút. Podľa potreby dolejeme vodu. Podľa chuti dosolíme, dochutíme cukrom a citrónovou šťavou. Omáčku zjemníme smotanou a prepasírujeme cez husté sitko. Sekanú nakrájame a podávame s omáčkou a knedľou.
Komentáre
L-ubka ~ 14. január 2016 - 7:36
Jeee!To vyzera fantasticky:-) Tani Vase recepty su skvost😉 Aj ked nie som milovnikom sekanej,takuto skvelu domacu musim mat.
zuzzulka ~ 15. február 2014 - 11:23
Už sa na tom pracuje ... som zvedavá na finále ale už teraz viem že to bude mňamka