Sekaná sviečková

emko ~ 14. január 2016 - 3:25

Sekaná sviečková je klasickým hotovkovým jedlom, ktoré sa objavilo v kuchárkach ešte niekedy v päťdesiatych rokoch minulého storočia. V tomto recepte je šťavnatá domáca voňavá sekaná na smotanovej omáčke so zeleninou, podávaná s knedľou. Jedlo sa pripravuje všetko spolu, čiže sekaná sa pečie na zelenine, aby šťava prešla do zeleniny, čím omáčka dostane ten správny šmrnc.

Suroviny
Sekaná:
 
 
20
g
2
ks
1
ks
5
g
Omáčka:
 
 
100
g
50
g
50
g
50
g
70
ml
20
g
50
ml
400
ml
100
g
100
g

Umyté bravčové pliecko, bôčik, alebo orez nakrájané na menšie kúsky na jemno pomelieme spolu s rožkami, ktoré sme predtým na chvíľku namočili vo vode a vyžmýkali. Pridáme koreniny, soľ, lisovaný cesnak, vajce, hrubú múku a smotanu. Poriadne vymiešame zmes (môžete použiť robot). Na panvici osmažíme na troške oleja na kocky nakrájanú slaninu, pridáme na hrubo nakrájanú cibuľu, osmažíme ju a pridáme koreňovú zeleninu spolu s koreninami. Zeleninu krátko osmažíme a pridáme ocot. Zeleninu vložíme do pekáča a položíme na ňu valec sekanej.

Podlejeme vodou, zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry piecť asi na hodinu do červena. Po upečení sekanú vyberieme, zeleninu prelejeme do hrnca, podlejeme vodou a dusíme celkom do mäkka. Šťavu zahustíme múkou rozmiešanou v mlieku, rozšľaháme a poriadne prevaríme pomaly aspoň 15 minút. Podľa potreby dolejeme vodu. Podľa chuti dosolíme, dochutíme cukrom a citrónovou šťavou. Omáčku zjemníme smotanou a prepasírujeme cez husté sitko. Sekanú nakrájame a podávame s omáčkou a knedľou.

Komentáre

zuzzulka ~ 15. február 2014 - 11:23

Už sa na tom pracuje ... som zvedavá na finále ale už teraz viem že to bude mňamka

0

L-ubka ~ 14. január 2016 - 7:36

Jeee!To vyzera fantasticky:-) Tani Vase recepty su skvost😉 Aj ked nie som milovnikom sekanej,takuto skvelu domacu musim mat.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj