Slané pletienky

emko ~ 21. september 2024 - 9:37

Toto je výborný recept na nadýchané, jemné, slané pletienky. Cesto nemusí skoro vôbec kysnúť, takže máme rýchlo napečené. A verte či nie, pletienky v rúre zdvojnásobia objem. Sypeme ich morskou soľou, sezamom, makom alebo rascou. Ako má kto rád.

Ak máte sušené drožide, tak približne platí:
7 gramov alebo 2 KL sušeného droždia = 20 gramov čerstvého

Suroviny
Kvások:
 
 
100
ml
Cesto:
 
 
200
ml
1
KL
100
ml
Na potretie:
 
 
Na posypanie:
 
 
 
 
 
 
Sezóna

Suroviny na kvások premiešame a necháme prikryté na teplom mieste asi 5 až 10 minút. Kvások začne kysnúť, uvidíme bublinky a vtedy ho pridáme k surovinám na cesto. Všetko poriadne premiešame a spracujeme cesto. Buď rukou, alebo mixérom s hákmi. Ak je treba, pridáme trocha múky, alebo vody. Cesto musí byť elastické, pružné, nelepiť sa ale ani netrhať.

Cesto necháme chvíľu odpočívať. Potom ho rozdelíme na 6 častí. Z každej urobíme 3 kúsky a tie vyšúľame rukami. Zapletieme vrkoč.

Pletienky preložíme na plech a potreieme bielkom. Posypeme soľou a makom, rascou alebo semienkami. Necháme ešte pár minút kysnúť na plechu a rozpálime zatiaľ rúru.

Pletienky vložíme do vopred vyhriatej rúry na 230 stupňov a pečieme asi 12 minút. Tak, aby boli prepečené a chrumkavé. Po upečení pletienky preložíme na mriežku vychladnúť.

Komentáre

Zuzanka ~ 13. marec 2014 - 8:35

ďalší vyskúšaný recept od Táničky , ďakujem
zmiešala som hladkú múku s celozrnnou

práve vybrané z rúry a sú lákavo prudko jedlé už aby vychládly :)

1

Aňa ~ 9. marec 2014 - 7:49

Nemala som dosť hladkej múky, tak som dala špaldovú celozrnú. Ešte sa chladia dúfam, že budú dobré. Tu je foto.

0

Žirafka ~ 9. marec 2014 - 13:48

Táničko, to je tolik nádherných reakcí a fotek na Váš recept,že je budu muset také vyzkoušet :-)

0

Parisienne ~ 8. január 2014 - 11:55

chcela so ich spravit v pekarnicke ale teraz neviem co s tym kvaskom, tie suroviny v nom idu tiez do pekarnicky ci ako? mozte prosim vysvetlit co presne ide do pekarnicky? Dakujem :)

0

Tana ~ 9. január 2014 - 4:16

In reply to by Parisienne

Samozrejme, inak by ti cesto nevykyslo. Ak máš pekárničku, vždy sa postupuje tak, že na dno sa dávajú tekuté suroviny a na tekuté nasypeš sypké suroviny...všetky naraz, čo sú uvedené v recepte...aj tie na kvások a zapneš program miesenia.

0

Parisienne ~ 10. január 2014 - 12:12

In reply to by Tana

DAKUJEM PEKNE za rychlu odpoved. Pekarnicku mam len chvilu a zatial som skusala len obycajny chlebik kde dokopy idu 4 suroviny tak by to chcelo nieco nove a tie vase pletienky su proste uuuzasne. Inak vase recepty s manzelom milujeme, uz som vacsinu vyskusala a nikdy som nebola sklamana. Z vasej stranky sa veeeelmi tesim :)

0

nika27 ~ 18. december 2013 - 2:30

Mozem sa spytat, cim mozem nahradit susene mlieko prosim Vas?dakujem

0

orinka ~ 12. december 2013 - 10:32

Mám zlepšovák. Ty pletýnky jsou opravdu dobré, ale pro nás velké. Nechtělo se mi plést malé, tak jsem ty velké příčně přepůlila, konec zašolíchala a bylo!!

0

Henny ~ 30. november 2013 - 2:32

tak toto je môj výtvor......sú vynikajúce

0

barborkadt ~ 12. november 2013 - 5:37

Milá Tánička, dnes som prvýkrát vyskúšala vaše pletenky a musím napísať že sú úžasné. Neviem sa ich dojesť, lepšie ako z pekárne :) Ďakujem aj za ďalšie super receptíky, ktoré ma inšpirujú pri tvorbe nášho jedálnička. S pozdravom, Zdenka

0

Kamča ~ 2. október 2013 - 3:09

Opravdu famózní! Moc děkuji za recept, vyzkoušela jsem jednou přesně podle receptu a jednou s malou obměnou (přidala jsem trochu dýňového oleje, změnila tvar a použila sušené droždí - 2,5 PL).

0

senky ~ 11. september 2013 - 10:58

Skvělé, rychlé a jako pápěří :-) Budu se k nim pravidelně vracet, protože v 16.50 jsem dorazila z práce a v 17.43 byly i na fotkách :-) :-) a tomu říkám produktivita práce.

Táni, díky.

0

renullka ~ 28. august 2013 - 8:36

Tieto pletienky som vyskúšala sú naozaj skvelé..odporúčam

0

klaura ~ 21. jún 2013 - 14:22

toto je úžasné pečivko ... robím ho pomerne často a veľmi nám chutí ... len neviem, prečo sa mi v strede vždy pletenec "rozíde" ... že - by vysoká teplota ?

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj