Lupačky

emko ~ 31. marec 2023 - 10:15

Lupačky voľakedy predávali v našom mestečku na rohu pri škole v mliečnom bare. K nim tety varili voňavé kakao, ktoré veľkou naberačkou nalievali do bielych keramických hrnčekov. Hmmm, to boli raňajky! :)

Upiecť si domáce lupačky má riadny nádych nostalie. Tá vôňa ráno zobudí každého. Lupačky sú primerane sladké, mäkkučké a rozplývajú sa na jazyku.

Alternatívy k receptu:
Namiesto oleja môžete použiť maslo, alebo kokosový olej. Lupačky budú nádherne voňať. Múku hladkú pšeničnú môžeme nahradiť špaldovou, jemne mletou. Ak nemáte sušené mlieko, tak namiesto vody v recepte použite plnotučné mlieko. A sušené droždie sa dá nahradiť čerstvým, približne platí:
7 gramov alebo 2 KL sušeného droždia = 20 gramov čerstvého

Suroviny
1
PL
200
ml
100
ml
štipka
 
Na potretie:
 
 
Na posypanie:
 
 
 
 

V mise si dobre premiešame múku so štipkou soli. Do múky urobíme jamku, do ktorej pridáme cukor, med, sušené mlieko a droždie. Prilejeme vlažnú vodu a zakryjeme utierkou na pár minút. Na povrchu sa začnú tvoriť bublinky, čo je znamenie, že droždie je aktívne a cesto nám vykysne.

Do cesta pridáme žĺtok, citrónovú šťavu a olej a všetko dôkladne spojíme. Na jemne pomúčenej doske vypracujeme kompaktné hladké cesto, ktoré necháme asi hodinu kysnúť.

Cesto po vykysnutí rozdelíme na 12 malých bochníčkov. Každý valčekom rozvaľkáme, ale nie do konca.

Za hrubší koniec cesto chytíme a za jmeného tlaku zamotáváme až ku kraju. Potom lupačku vyšúľame celkom natenko. Vytlačíme tým vzduchové bubliny, takže lupačky nebudú vnutri "deravé" a budú mať pekný tvar.

Lupačky dáme na plech s papierom kysnúť na necelú hodinu, ale zakryté utierkou, aby neobschli. Po vykysnutí lupačky potrieme bielkom, čo nám ostalo z vajca, jemne posypeme makom a dáme piecť na 180 stupňov.

Lupačky pečieme asi 15 až 20 minút. Po upečení lupačky hneď preložíme na mriežku, aby vychladli. Podávame s kakaom, maslom a džemom, alebo len tak :)

Komentáre

Anna1982 ~ 17. február 2023 - 10:04

Pekný deň! Sušené mlieko je možnè nahradiť mliekom?

0

Marcela96 ~ 14. január 2023 - 19:17

Už viem, prečo vždy čerpám z tejto stránky... pretože aj keď robím niečo prvý krát, vždy mi to vyjde. Výborný recept na lupačky a bože tá chuť 😍 prvý krát mi nevyšli, ale to len preto lebo som zamenila vodu a sušené mlieko za polotučné mlieko. Tentokrát som išla presne podla receptu a vyšli na jednotku 

1

Nastenka ~ 14. január 2023 - 13:21

Dobrý deň,

naberám odvahu na lúpačky :) Chcem sa spýtať, či tam má ísť naozaj 1,5 polievkovej lyžice suš.droždia. 

Ďakujeeem

0

Lenka13 ~ 21. február 2021 - 14:32

Zdravim, povodne som ich upiekla pre synov, no nakoniec ich najviac zje manzel 🤣. Nase oblubene, robim ich podla Vas uz skoro rok a nikdy neomrzia, vyborne. Dakujem Vam za tuto stranku, je neskutocna 👍👍👍

0

mayyka ~ 5. máj 2020 - 10:39

U nas dnes z dvojitej davky a zostal z nich len mak po celej kuchyni.

0

Katkaaa ~ 25. máj 2017 - 13:10

pečiem ich pravidelne, vyborny recept, ďakujem . U detí si vždy šplhnem :-)
Práve teraz ich idem vyskúšať aj naplniť s lekvárom, už sa teším

0

Katkaaa ~ 25. máj 2017 - 10:29

In reply to by emko

dopadlo to super, tym, ze sa s cestom paradne pracuje, vyvalkala som rohlicky na tenulinko a lekvar tak pekne oddeluje vrstvy. Na vlacnosti cesta im nic neubera a odnikadial nevyteka.
Ja som z tohoto cesta tak nadsena, ze zrejme nabuduce budu pecene buchty z neho. Co myslis?

0

Julia ~ 15. október 2016 - 9:11

Vaše lupačky sú nádherné, ja som skúšala 2x chuť vynikajúca, len mi nepodrastli. Pekárničku nemám miesila som v kuchynskom robote. Prvý krát sa mi s cestnom pracovalo dobre, nelepilo sa , no druhý krát sa mi cesto veľmi lepilo, ale ani raz mi nepodkysli. Kde robím chybu, môže to byť múkou, alebo drozdim?

0

emko ~ 16. október 2016 - 13:55

In reply to by Julia

Ak sa ti cesto lepí, kľudne pridaj trocha múky. Cesto musí byť pred kysnutím pekne vymiesené, aby sa nelepilo, ale bolo pružné až elastické. Ak používaš kuchynský robot miesto pekárničky, tak je to ok, ale treba dbať na teplotu, ktorú má pekárnička automaticky nastavenú. Takže ak cesto vymiesiš, zakry ho v mise a daj napr. do rúry vyhriatej na 35 stupňov. Cesto musí nakysnúť a zväčšiť objem, aby bol výsledok správny. Ešte si skontroluj droždie, či nie je po záruke. Tiež môžeš urobiť vždy malý testík, či už s droždím čerstvým, alebo sušeným. Najprv vymiešaj droždie v malej mističke s vlažnou vodou, daj zakryté bokom a do 10 minút ti musí takýto kvások začať hádzať bublinky. Vtedy vieš, že droždie je aktívne a cesto pekne vykysne :)

0

emko ~ 17. október 2016 - 11:53

In reply to by Julia

Nie je za co :) Ak sa budes nahodou chystat, kludne daj vediet a budem tu v kecatku online keby si este nieco potrebovala vediet :)

0

babinka54 ~ 30. január 2016 - 13:02

A už je tu vôňa ako v mliečnom bare na námestí...akurát som nebola dôsledná a málo som vyšúľala ale nevadí na chybách sa človek učí...pozdravujem z Malaciek

0

babinka54 ~ 16. október 2015 - 13:57

jáááj mliečny bar na rohu pri klášteri...často chodím okolo a len nostalgicky spomínam, už tam bolo všeličo ale mliečnemu baru sa nič nevyrovná, ja som mala rada odtiaľ marokánky

0

orinka ~ 26. august 2015 - 8:53

Škoda, že to nemám jak vyfotit. Vůbec jsem nedoufala, že to napoprvé hned zvládnu. Loupáčky jsou výborné chuťově a hezké tvarově. Tak už je nebudu kupovat, zas tolik práce to nedá a mám z nich velkou radost. Manžel hned 3 snědl, jen co vychladly, má je moc rád.

0

TinaMartina ~ 22. jún 2015 - 13:07

Uz som na ne mala dlho chut a dnes som ich konecne robila. Takto sa podarili. Dakujem pekne za receptik su vyborne - mnam mnam :-)

0

Ľubka ~ 15. október 2014 - 3:44

Ahoj , ten popis o mliečnom bare ma donutil spomínať ...aj my sme mali mliečny bar a cestou do školy sme si kupili lupačku a kakao ktore teta predavačka presne s velkeho hrnca a velkou naberačkou naberala.... niekedy boli posuchy niekedy lupačky ...jej bol super ....veru vyskúšam ich ....ako prekvapko pre manžela ked príde s týždnovky .... :-)))

0

Janaja ~ 16. september 2014 - 12:27

Lúpačky - manželove najoblúbenejšie pečivo. Na prípravu nenáročné, robievam ich aj 3x do týždňa, v nedeľu na raňajky musia byť vždy :-). Výborný recept odporúčam vyskúšať :-)

0

celine ~ 2. apríl 2014 - 5:23

Dnes som piekla vaše lupačky. Su bezkonkurenčne najlepšie, ake som kedy jedla. :-)

0

Babetta ~ 10. február 2014 - 7:02

Loupáky jsou výborné, budu je dělat častěji...:-)
Já je ještě před rolováním potřela máslem, tak to jsou loupáky super...

0

emicka1523 ~ 13. október 2013 - 3:09

Uz po niekolkykrat robene ale tu moje foto este neni...tak pridam...no vyborne ako vzdy:):)podarili sa:):)

0

Trudka4 ~ 29. september 2013 - 10:38

Dnes jsem si dost přivstala, abych pro svou rodinku připravila k snídani tyhle Lupačky /Sladké rohlíky/ podle receptu z tvého blogu. V životě jsme lepší nejedli !!!! Suroviny na těsto jsem si dala do pekárny než jsem šla večer spát a nastavila, ať mám těsto vykynuté o půl 7 ráno. Vstanula jsem a okolo půl 9 už byly čerstvé Lupačky na stole. Namazali jsme si je máslem a trošku marmelády a k tomu si dali kakao a já bílou kávu a pak už se nám jen dělali boule za ušima.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj