- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Na klasické pagáče z droždia tu už mám niekoľko receptov. Pagáče syrové, bryndzové, oškvarkové a zemiakové.
Toto je recept na pagáče z kvásku. S plnkou sa môžete pohrať a inšpirovať u vyššie spomínaných pagáčov. Ja som tentokrát plnila varenými zemiakmi a syrom.
Vyšli mi dva plechy malých pagáčikov a zjedli sa všetky hneď, len tak zaprášilo :) Pre deti som jeden plech solila menej a pagáče zapíjali mliečkom. Dospelým som jeden plech pripravila poriadne posolený hrubozrnou soľou a rascou. Tieto pagáče sa zapíjali pivom a vínom :) Ale môžete použiť na posypanie aj rôzne semienka, alebo strúhaný syr.
Kváskové pagáče stojí za to vyskúšať. Ak nemáte kvások, tak nie je čoho sa obávať. V tomto článku Ako vyrobiť domáci kvások sa všetko dozviete :)
Najprv si pripravíme rozkvas. Asi dve lyžice kvásku rozriedime vodou, pridáme múku a necháme kvasiť. Keď sa začnú tvoriť v kvásku bubliny a zväčší sa jeho objem aspoň o 20 percent, môžeme pokračovať v príprave cesta. Väčšinou to trvá asi 2 hodiny, záleží od teploty miestnosti a vody, ktorú sme použili.
Z aktivovaného kvásku odoberieme 200 gramov a dobre rozmiešame s 300 ml vlažného mlieka.
Cesto necháme asi 2 až 3 hodiny kysnúť. Počas tejto doby ho asi každých 15 až 20 minút natiahneme a preložíme z krajov do stredu. Podobne ako pri príprave kváskového chleba. Vykysnuté cesto je nadýchané, hladké a už sa oveľa menej lepí.
Komentáre
terusica ~ 1. marec 2019 - 11:45
Ahoj. Môžem namiesto oleja použiť bravčovú masť?
emko ~ 1. apríl 2019 - 14:31
In reply to Ahoj. Môžem namiesto oleja by terusica
Určite :)
Kvetka ~ 27. október 2017 - 3:18
No parádne pagáčiky, určite vyskúšam. Kváskový chlebík pečiem asi pol roka vďaka Tvojim skvelým príspevkom a kvásku a môžem povedať že čím dlhšie sa tomu venujem tým je chlebík lepší.
emko ~ 27. október 2017 - 4:32
In reply to No parádne pagáčiky, určite by Kvetka
Že? :))
Kváskové pečenie je super.. neporovnateľné :)
vanilka111 ~ 26. október 2017 - 11:58
Ahoj,vyzerajú krásne. Tiež sa na ne chystám. Oškvarkov mám habadej. Tiež kváskujem,ale dve hodiny na rozkvas je predsa málo. Kvások potrebuje aspoň osem hodín na rozkvas a potom už vymiesené cesto ozaj tie dve hodinky. Kto ide skúšať prvý raz,môže byť sklamaný z výsledku. Mám silný starý kvások,ale ked som chcela urýchliť a miesila som po šiestich hodinách, cesto bolo lenivé a výsledok slabý.
emko ~ 26. október 2017 - 6:18
In reply to Ahoj,vyzerajú krásne. Tiež sa by vanilka111
Mne to takto funguje v poriadku. Ono, použitie staršieho zrelého, alebo mladého kvasu sa odrazí na chuti pečiva. Ja preferujem sladkastejšiu a menej acidickú chuť :)
vanilka111 ~ 27. október 2017 - 6:44
In reply to Mne to takto funguje v by emko
No tak ja to teda najbližšie vyskúšam,strčím ten rozkvas do vlažnej rúry. :-)
emko ~ 27. október 2017 - 12:30
In reply to No tak ja to teda najbližšie by vanilka111
Jasné :) Tiež použi vlažnú vodu :)