- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Pagáče sú klasika. Špeciálne pre oslavy, alebo ako pohostenie pre rodinu a priateľov, prídu vždy vhod. Recept je lacný a zemiakové pagáče sú nielen mäkučké a šťavnaté, ale dlho vydržia a nestvrdnú. Pečiem ich väčšinou vtedy, keď mi ostanú varené zemiaky, alebo keď idem k obedu robiť zemiakový šalát, či opekané zemiaky (varené v šupkách). Uvarím len o dva viac, aby bolo na pagáče :-)
Do cesta sa používajú len žĺtky (bielky môžete odloziť do mrazničky na laskonky).
Výborné sú aj syrové pagáče, bryndzové pagáče a oškvarkové pagáče.
Alebo vyskúšajte pagáče kváskové :)
Pre začiatočníkov, pozrite si názorné videjko na konci receptu, pre lepšiu predstavu, ako má príprava vyzerať ;)
Droždie vymiešame s cukrom do peny a odložíme zakryté bokom, kým si pripravíme ostatné suroviny.
Múku spojíme s droždím, pridáme postupne žĺtka, mlieko, olej a soľ. Všetko spojíme a necháme 10 minút zakryté odpočívať. Potom cesto vymiesime a necháme 30 minút zakryté na teplom mieste kysnúť.
Po vykysnutí cesto na pagáče vyberieme a na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1 cm.
Na cesto nastrúhame nahrubo studené maslo a vychladené očistené zemiaky, uvarené v šupkách. Nastrúhané zemiaky nezabudneme poriadne osoliť. Cesto preložíme na polovicu, zakryjeme čistou utierkou a necháme 20 minút nakysnúť. Potom ho rozvaľkáme, preložíme znovu na polovicu. Toto zopakujem dvakrát vždy po 20 minútach kysnutia.
Potom ich potrieme jemne osoleným vajíčkom. Môžeme posypať rascou, hrubozrnnou soľou, sezamom, makom či strúhaným syrom. Kto má ako rád. Pagáče vložíme do rúry vopred vyhriatej na 200 stupňov a pečieme, pokiaľ nezozlátnu. Skontrolujte, či sú upečené aj odspodu (podvihnite jeden nožíkom).
Zemiakové pagáče sú fantastické. Hodia sa k vínu, pivu, ale aj k citrónovému čaju.
Komentáre
EvaMa ~ 29. jún 2023 - 22:48
Nie sú také krásne ako tie vaše, podarili sa mi také "opité", alebo ako by moja mamka povedala, "vykotené" :D Ale chuťovo sú skvelé! Vďaka za recept!
m.kiss ~ 21. september 2019 - 10:32
Dalsi vyborny recept. Su vlacne, chutne, manzel sa ich nevedel dojest :)
emko ~ 21. september 2019 - 4:21
In reply to Dalsi vyborny recept. Su by m.kiss
To máme s tvojím manželom podobný problém :))
Ďakujem :)
pupcek ~ 31. október 2017 - 13:47
Výborné.... nemám slov.... mňáááááámka :)
Renča ~ 8. október 2017 - 8:08
Dnes jsem poprve vyzkoušela,jsou vynikající,všem moc chutnalo.Dobrá svačinka pro děti do školy.Měla jsem 126 koleček o průměru 4,5cm.
emko ~ 9. október 2017 - 12:01
In reply to Dnes jsem poprve vyzkoušela by Renča
Veru, ako svačinka sú vynikajúce :)
vanilka32 ~ 2. október 2016 - 12:04
ach, fantasticke su tieto pagaciky, nedela vecer, cerstvo upecene, moj prvy pagacovy pokus v zivote :) dakujem za recept, ukladam!
jerica ~ 2. január 2016 - 7:00
super video :-)
terezamaria ~ 18. november 2015 - 4:34
Vyzerajú výborne....skoro vyskúšam :-)
remperitka ~ 18. november 2015 - 4:10
tak toto je recept deluxe !!! este teple ich z plechu vjedame, neverim, ze nam vydrzia do zajtra :)
Perlicka ~ 10. november 2014 - 3:59
Vyzerajú fantasticky idem ich vyskúšať :)
Tana ~ 10. november 2014 - 4:23
In reply to Vyzerajú fantasticky idem ich by Perlicka
Držím palce Danka :-)
Perlicka ~ 12. november 2014 - 9:11
In reply to Držím palce Danka :-) by Tana
Pagáče boli super ani sme nezistili ako dlho vydržia mäkké,hneď sa zjedli :D
Cucka ~ 20. december 2013 - 8:41
chcem sa opytat kolko pagacikov vyjde z jednej davky :)zajtra mame akciu, tak nech viem, kolko toho mam upiect :)
Tana ~ 20. december 2013 - 8:49
In reply to chcem sa opytat kolko by Cucka
Záleží na tom, aké veľké ich budeš vykrajovať :-) Ja pečiem z jednej dávky, je to akurát... Tieto som robila dosť veľké, vyšlo ni ich asi 18 kusov.
Žirafka ~ 12. december 2013 - 8:27
Výborné, také je dělávám. Dají se i rozkrojit a plnit vším možným. :-)
Betuš ~ 2. december 2013 - 3:41
Vyskúsané,boli výborné!!!
zitar ~ 18. november 2013 - 3:16
Nádherné pagáčiky, zemiakové som zatiaľ nerobila, musím to napraviť.
emko ~ 15. november 2013 - 9:14
mnam... tieto boli ach!
dala by som si hned este :)
zdenka131 ~ 15. november 2013 - 8:52
Krásne a určite aj veľmi chutné pagáče, vyskúšam.Vďaka za recept.